IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Още един център на копачи забрани добива на криптовалути

Иран страда от спирания на тока в някои от големите си градове, което според властите има общо с добива на криптовалути

20:34 | 26.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Иран забрани добива на криптовалути след серия от спирания на тока в някои от големите градове на страната – пореден знак за недоволството от прекомерното използване на енергия за „копаене“ на монети.

Забраната е с незабавен ефект и ще важи до 22 септември, заяви президентът Хасан Рухани в телевизионно обръщение, цитиран от Bloomberg.

Забраната е пореден удар за биткойна, след като сходна мярка приложиха и властите в Китай, а производителят на електрически коли Tesla реши да спре продажбата на автомобили с криптовалутата. И Пекин, и Tesla посочиха като довод опасения за екологичния отпечатък от използването ѝ.

Решенията доведоха до спад в цената на биткойна спрямо априлските ѝ рекорди. В сряда към 20:20 ч. българско време той се разменя за 38 509,58 долара, което е поскъпване от 1,6% за последните 24 часа. Останалите водещи криптовалути също увеличават цената си, като при рипъла и етера повишението е от над 5%.

Иранските власти обвиняват увеличения добив – както и ръста в промишленото производство и спада на доставките на хидроелектричество – за спиранията на тока в страната.

Правителството успя да се пребори с до 85% нелицензирания добив, като дори използва шпиони, които да намират компютри, крити в някои случаи дори в джамии. Достъпните цени на тока в страната позволяват на копачите да използват мощни машини, които да решават математически задачи за добив на монети.

По изчисления на Университета в Кеймбридж Иран е дом на 3,4% от добива на биткойни през първите четири месеца на 2020 г., което го поставя на шесто място в световен мащаб. Според друго проучване на Elliptic делът на ислямската република е почти с процентен пункт по-голям.

В момента Иран води преговори със САЩ и други световни сили за подновяване на ядреното споразумение от 2015 г. Ако бъде постигнат успех, това може да облекчи санкциите срещу Техеран и да осигури така необходимите инфраструктурни инвестиции в електрическата мрежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Whitestar
преди 2 години
След всеки пореден поглед към криптовалутите сякаш се виждат още техни недостатъци! Освен, че те вече не може да се считат за сигурен начин за съхранение и едва ли някой си прави илюзии, че пари не се копаят в градината и не се берат по дърветата, възниква и въпросът - Кой ще плати сметката за тока?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още