IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония планира да води глобалния енергиен преход с водород и твърдотелни батерии

Въпреки че страната е лидер в редица технологични сфери, тя все още изостава от САЩ и Европа по отношение на електромобилите и улавянето на въглерод

11:57 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Японският министър-председател Йошихиде Суга. <em>Снимка:&nbsp;Yuichi Yamazaki/Getty Images/Bloomberg</em></p>

Японският министър-председател Йошихиде Суга. Снимка: Yuichi Yamazaki/Getty Images/Bloomberg

Японският парламент узакони обещанието на премиера Йошихиде Суга да превърне страната във въглеродно неутрална до 2050 г., поставяйки началото на технологично състезание, което ще определи икономическата картина в Япония в поствъглеродния свят, пише Nikkei Asia Review.

В основата на това състезание стоят твърдотелните батерии, технология, която се счита за по-безопасна алтернатива на литиево-йонните батерии, които в момента се използват при електрическите превозни средства. С Toyota, Panasonic и Idemitsu Kosan, едни от водещите компании в глобален мащаб по издадени патенти, островната страна има реален шанс да играе водеща роля в тази област. 

Тъй като Япония, САЩ, Европейският съюз (ЕС) и Китай се ангажират да постигнат въглероден неутралитет през следващите десетилетия, общите инвестиции в това начинание се очаква да достигнат 78 трлн. долара до средата на века. Третата по големина икономика в света ще се стреми да запази своето технологично предимство по отношение на твърдотелните батерии и водорода, докато се опитва да догони конкурентите си при развитието на методите за улавяне и съхранение на въглерод.

Промените в закона за насърчаване на мерките срещу изменението на климата бяха приети след одобрението на Горната камара и предстои да влязат в сила през април 2022 г.

Що се отнася до литиево-йонните батерии за електрическите превозни средства, пазарът е доминиран от китайския концерн Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) и южнокорейската LG Chem. Но твърдотелните батерии предоставят възможност за по-голям пробег с едно зареждане, което ги прави по-дълготраен източник на енергия от следващо поколение. Най-големият автомобилен концерн в света по пазарен дял Toyota планира да пусне електрическо превозно средство, снабдено с батерии до 2025 година, след като години наред залагаше на хибридните технологии.

Възобновяемата енергия представлява друг ключ към декарбонизацията. В началото на века японски компании като Sharp и Sanyo Electric владеят световния пазар на соларни панели. Но в момента китайските им конкуренти съставляват близо 80% от глобалния пазар.

Сега Toshiba и Ricoh разработват соларни панели на базата на перовскит и силиций, лека алтернатива, подобна на филм, която може да помогне за завръщането на Япония на върха в индустрията.

Междувременно водородът се очертава като обещаващ енергиен източник за тежките въглеродни индустрии като стоманодобивът. Големите японски производители на стомана изследват съвместно използването на водорода. Експериментална доменна пещ, която използва редукционен процес с водород, е построена във фабриката на Nippon Steel в Кимицу в префектура Чиба. Целта е да се комерсиализира технологията до 2030 г. Чрез използването на водород вместо кокс и чрез комбиниране с технологията за улавяне на въглерод, процесът ще намали въглеродните емисии с 30% в индустрията.

По отношение на свързаните с водорода заявления за патент, подадени извън страната, Япония е водеща в световен мащаб от 2001 г. насам, според базираната в Токио консултантска компания Astamuse. Япония изпреварва своите конкуренти с над 800 заявления, подадени през 2019 г., последвана от Германия, Южна Корея и САЩ.

Улавянето и съхранението на въглерод е друг коз за Япония за намаляването на емисиите на парникови газове. Технологията извлича въглеродния диоксид от атмосферата и съхранява страничния продукт в подземни хранилища.

САЩ са водещи в тази област с 37 съоръжения за улавяне на въглерод, които са или вече изградени, или в етапи на планиране. Въпреки че Япония изостава значително в това отношение, J-Power и Toshiba разработват технологията за термоелектрически централи.

А автомобилната индустрия японските концерни остават пионери при хибридните превозни средства. Но чистите електромобили продължават да набират популярност на пазари като Европа и Китай. Пренасочването на фокуса на японските производители от хибриди към електромобили ще бъде от съществено значение за поддържане на предимството пред конкуренцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още