IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време ли е най-после за триумф на Англия?

Пробивът на световното първенство в Русия дава големи надежди

13:42 | 27.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Всички знаем, че Англия е родината на футбола. Въпреки че има исторически спорове къде точно е възникнала играта преди векове или хилядолетия, то със сигурност мъгливият Албион е територията, на която този любим на стотици милиони хора спорт се е оформил в съвременния си вид. Но националният отбор на страната рядко постига големи успехи, още по-малко, когато става въпрос за европейски първенства.

Странно ли е тогава, че Англия е един от фаворитите за спечелване на титлата на Евро 2020 според sesame? “Трите лъва” са сред основните претенденти за трофея, съдейки по коефициентите на новия букмейкър, при това с по-добри шансове от трикратните шампиони на Стария континент Испания и Германия. А англичаните дори не са достигали до финал в нито един от 15-те турнира до момента. Върхът за отбора от Албиона до момента са двата полуфинала през 1968 и 1996 г. Но може би най-после е дошъл моментът за триумф на тима от родината на футбола?

Пробивът на световното първенство в Русия дава големи надежди

Преди 3 години тимът на Гарет Саутгейт изобщо не беше поставян в сметките що се отнася до някакво значимо постижение на Мондиал 2018. В Русия обаче Англия стигна до полуфинала, където в познатия си стил се срина срещу Хърватия и пропусна шанса за втори път в историята да играе на финал на световно първенство. И все пак след като с онзи млад и като цяло неопитен отбор “Трите лъва” пробиха до Топ 4 на планетата, защо сега да не направят и нещо повече? Треньорът е същият, футболистите до голяма степен - и те, като се добавят някои нови имена.

Въпреки това мнозина гледат скептично на шансовете за успех на британците. Някои биха казали, че Англия няма големи звезди, но какви тогава са Хари Кейн, Маркъс Рашфорд и Рахийм Стърлинг тогава? Да, не са Лео Меси или Кристиано Роналдо, но Саутгейт разполага с отличен потенциал в редиците си, и то не само в нападение.

Безпроблемните квалификации, в които за съжаление “Трите лъва” разгромиха България с общ резултат 10:0 в двата мача, също вдигнаха високо очакванията. Англия спечели 7 от 8-те си мача, като отстъпи само при гостуването на Чехия. А съдбата впоследствие събра двата тима отново в предварителна група за Евро 2020. Освен това съперници на футболистите на Саутгейт ще бъдат отново световните вицешампиони от Хърватия, както и северните съседи от Шотландия. Трудна компания, но все пак никой не си представя Англия да приключи участие още след първата фаза.

Въпросът е какво ще постигнат “Трите лъва” след това. Нерядко тимът от Албиона става жертва именно на твърде големите очаквания, както и на неоправдано високо самочувствие. В елиминациите все някой се оказва по-добър или поне по-хитър от представителите на родината на футбола. Дали и този път надеждите ще останат напразни? Но да не забравяме, че финалът на Евро 2020 е в Лондон на “Уембли”, а всички футболисти на Англия мечтаят да участват в него. И може би тази мотивация ще направи непобедим духа на “Трите лъва”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:27 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още