IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК регистрира 18 партии и 9 коалиции за изборите през юли

За час с машини могат да гласуват 75 души, отчитат от комисията

16:40 | 27.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви финално кои партии и коалиции ще се борят за 46-ия парламент. Общо 18 партии и 9 коалиции са се регистрирали за изборите на 11 юли.

Проверка е установила, че една от партиите, подала документи, няма необходимия брой подписи. Това е Националното движение „Единство”. Те са дали подписка от 4400 записа. Коректните са 2019, а по закон се изискват 2500.

„Все още изчакваме проверките за 3 партии и една коалиция и тогава вече ще можем да обявим окончателния брой партии и коалиции, които ще участват в изборите на 11 юли", каза на брифинг говорителят на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНТ. 

Тя коментира и първия експеримент, който беше направен на гласуване с машина.

"В рамките на един час са гласували 75 избиратели, при добра организация. Голяма част от хората, които минаха да гласуват днес, за първи път гласуват с машина. Този резултат ще се анализира от Централната избирателна комисия заедно с второто пробно гласуване, което ще бъде направено в неделя в Доброславци, като имаме идея да направим още едно в Сливница", допълни Росица Матева.

Според говорителя Цветозар Томов тези резултати са оптимистични, тъй като основната цел на ЦИК е да установи дали капацитетът на устройствата за машинно гласуване, с който се разполага, ще бъде достатъчен и ако трябва да се увеличи, в каква степен, за да се осигури спокойно протичане на изборния ден във всички секции с над 300 избиратели, където трябва да има единствено машинно гласуване.

"На базата на тези три теста ще излезем с анализ и становище", допълни Цветозар Томов.

Росица Матева обяви, че е правилна преценката на ЦИК, че в секциите с повече от 450 избиратели, е добре да се сложат две машини за гласуване.

"Няма да има експерименти в чужбина. В следващите тестове ще се събират данни за възрастта и образователния статус на избирателите", добави Цветозар Томов.

Вчера изтече крайният срок, в който партиите и коалициите можеха да подават документи за участие в предстоящите парламентарни избори. На 5 юни е последният срок, в който коалициите могат да направят промени в техния състав.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:43 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още