IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

FT: Nissan преговаря за изграждането на фабрика за батерии във Великобритания

Новото съоръжение може да разполага с годишен производствен капацитет от 200 000 батерии за електромобили

21:31 | 27.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Luke Sharrett/Bloomberg</em></p>

Снимка: Luke Sharrett/Bloomberg

Японският автомобилен концерн Nissan Motor Co. е в напреднали преговори за изграждане на голям завод за батерии за електрически превозни средства във Великобритания, съобщава Financial Times.

Въпреки че за момента компанията не е потвърдила това, тя подчертава ключовата роля на съоръжението ѝ в Съндърланд относно производството на електромобили.

Според публикацията на FT Nissan е избрал Великобритания за своя основен производствен център за батерии извън Япония.

Британското правителство обяви, че се ангажира да предостави възможност за изграждането на фабрики за батерии, като отказва да коментира плановете на Nissan, информира BBC.

Фабриката, която според FT ще бъде изградена в съществуващия комплекс на японския концерн в Съндърланд, ще разполага с годишен капацитет от 200 000 батерии и ще създаде хиляди работни места. 

Очаква се продажбите на електромобили на британския пазар да нараснат рязко през следващите години, тъй като правителството се ангажира да забрани търговията на нови конвенционални автомобили до 2030 г.

„След като стартира производството на електромобили и батерии във Великобритания през 2013 г. с модела Nissan Leaf, нашата фабрика в Съндърланд изигра новаторска роля в развитието на пазара на електрически превозни средства“, посочват от Nissan.

Правителството на Великобритания е изненадано, че някой изобщо се изненадва, че  текат преговори с Nissan за разработването на фабрика за батерии в региона.

Целта на британските власти е да привлекат инвеститори за изграждането на поне една „гигафабрика“ за батерии, като разговорите в тази посока вече текат и с компании като Jaguar Land Rover и British Volt.

Според някой критици на Nissan обаче японският концерн е „майстор“ в това да накара британското правителство да плаща за инициативи, които така или иначе ще се случат и без неговата намеса, и случаят с фабриката за батерии не е изключение.

Преговорите ще се съсредоточат върху това колко по-голяма трябва да бъде фабриката за батерии, за да могат производителите, различни от Nissan, да имат достъп до батериите, които концернът произвежда.

Говорител на министерството на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия (заяви, че правителството е твърдо решено да направи Обединеното кралство дом за масово производство на батерии за електрически автомобили.

"Поели сме ангажимент да гарантираме, че Великобритания продължава да бъде едно от най-добрите места в света за автомобилното производство чрез голямата инвестиционна програма за електрифициране на веригите на доставка, създаване на работни места и осигуряване на конкурентно бъдеще за тези сектори", изтъква говорителят, цитиран от BBC.

Медийните съобщения от миналата седмица, в които се посочва, че ръководителят на Tesla Inc. Илон Мъск е посетил Великобритания, предизвикаха спекулации, че най-големият производител на електромобили търси място, където изгради нова фабрика.

През април Britishvolt заяви, че е купила бившата електроцентрала Blyth в Нортъмбърланд с намерението да я превърне във фабрика за производство на батерии.

Britishvolt, която цели да произвежда достатъчно батерии за нуждите на 300 000 електрически автомобила годишно до 2027 г., заяви, че е "насърчена" от новините за инвестициите във потенциални други подобно съоръжения във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още