IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Николова: Хората трябва да мислят за алтернативи на банковите депозити

Вече може да се говори за тенденция повече банки да преустановяват предлагането на срочни депозити, посочи финансовият анализатор в Moitepari.bg

21:02 | 27.05.21 г. 5
Д. Николова: Хората трябва да мислят за алтернативи на банковите депозити

"Първо изчезнаха авансовите депозити, последваха ги т. нар. нарастващи депозити. В по-голямата си част към настоящия момент преобладават стандартни срочни депозити. Това, успоредно с 0,08% средно ефективна годишна лихва по последни данни на Българска народна банка и таксите при някои банки за откриване на депозити от началото на годината, все още не създава нужния стимул хората да се насочат към алтернативни продукти“, коментира тя.

Според финансовия анализатор, вече може да се говори за тенденция повече банки да преустановяват предлагането на срочни депозити. Като алтернатива на клиентите се предлага  конкретен спестовен план или спестовни сметки, но това поведение на банките не се приема добре от клиентите и се среща неразбиране за действията на финансовите институции.

„Банките правят това, защото според наредба на БНБ те са длъжни да плащат отрицателна лихва от 0,7% върху размера на резервите си. Вместо да се стигне до отрицателна лихва и прехвърлянето на тази разходна част върху клиентите, банките предпочитат да престанат с тези продукти“, обясни Николова и добави, че това едва ли ще се отрази на имиджа и доверието в банките.

Според паричната статистика на БНБ за месец април има годишен ръст от 12% на спестявания от граждани и домакинства в банковата система.

„Кризата от коронавируса засили консервативните настроения в гражданите и увеличи спестяванията, но това показва, че доверието в банковата система се запазва високо“, посочи финансовият анализатор. 
Тя обаче предупреди, че отрицателните лихви по депозитите крият рискове за стабилността на банките.

Към края на април депозитите на неправителствения сектор са 95,573 млрд. лв., или близо 76% от брутния вътрешен продукт.  Депозитите на домакинствата са 63,465 млрд. лв.

„Други мотиви за избора на депозитни сметки са не добро познаване на начина как функционират финансовите пазари като алтернатива на банковия депозит“, смята Николова.

Тя предлага да се направи национална кампания за запознаване на хората с ползите от тях, за да се преодолее недоверието към тях и непознаването на дейността на инвестиционните посредници.

Като алтернативи на депозитите Десислава Николова посочи взаимните фондове в България.

„При подобни колективни инвестиционни схеми доходността при най добре представителите се варива между 3% и 4%, което е в пъти повече от депозитите“, информира финансовият анализатор.

Николова е на мнение, че поне в средносрочен план, ситуацията с ниските и отрицателни лихвени проценти ще се запази.

Кои са най-предпочитаните инструменти за инвестиции от управляващите дружества и къде попадат облигациите сред тях? Ще се увеличават ли таксите за съхранение по срочните депозити?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 8 rate down comment 3
baba_meca
преди 2 години
Преди години "не си теглете парите да не фалират банките" сега самите банки не иската пари!!? Ми тогава какви банки са??? Да вземат да ги закриват. Вече започват да стават излишни...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 3
nkavrakov1982
преди 2 години
Най добрите инвестиции са на Щатския фондов пазар.Без риск в индекса SP 500 ,и парите се умножават с ръста на целия индекс.Там Федералния резерв налива до безкрай,дори и при сривове ,отново е нагоре .Колкото до имотите,в момента на нашия пазар на входа почва голямо бутане ,всички които изпонакупиха апартаменти за наеми от 2015 до 2020 година,полела лека почват да ги пускат в продажба.Идете на 10 огледа на завършени жилища, за ще установите че всичко се продава с наематели,на фона на целия страх който медии,агенции,брокери и т.н всяват сред населението за инфлацията.Супер инвестиция в имоти,а се бутат с лакти да продават барабар с наемателите.Колкото до статията по горе банките се опитват да набутат парите на хората в взаимни фондове и от там да ги щавят с такси,и комисионни за това че им ги влагат във фондове като Амунди например.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Само крипто! *** ми от балъци. Е после ще напълним лудниците и гробищата.Уфф, не става. Наивниците се размножават по полов път.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
Могат да се инвестират поне в няколко други неща и то комбинация. Акции, бондове,злато,имоти,крипто. Разпределяш си процента според риска който си готов да приемеш и годините които ти остават до пенсия например :)БГ пенсионера няма култура за инвестиция. Кътането на пари не ги умножава !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Sandy
преди 2 години
Изтеглете си спестяванията и ги инвестирайте в имоти. Така ще надуете още повече балона. После чакате той да гръмне и си сипвате по една студена вода да пиете. Студена ли казах?.. Не ледена !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още