IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Ще обявим нови мерки за повече ликвидност

Начинът, по който ББР кредитира, е несвойствен за нейното съществуване, твърди служебният министър на икономиката

10:06 | 28.05.21 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Днес ще обявим нови мерки, които измислихме заедно с браншовите организации, профсъюзите и банките за това как да има максимално голяма ликвидност в пазара плюс максимално голяма помощ в етап, в който малките и средните предприятия трябва да се възстановяват. Това каза пред Нова телевизия служебният министър на икономиката Кирил Петков

Той обаче подчерта, че за да бъде увеличена ликвидността, е нужно да се комбинира частен капитал от банките заедно с държавната помощ. „Ако се разчита само на бюджета, няма да никакви заложени мерки след май месец”, каза министърът. 

Според него, ако идеята бъде реализирана, одобрението на кандидатите ще става „страшно бързо“ и без тромави административни процедури. „Ще използваме за част от новите мерки, които ще обявим, търговските банки, така че те да разпределят възможността за ликвидност до малките компании”, обясни Петков.

На въпрос дали са спирани или забавяни някакви помощи за възстановяване на ресторантьорския бизнес, той отговори, че никакви помощи не са спрени до тези, които трябва да се изплатят. „В бюджета са заложени помощи до май месец, за юни няма нови заложени. Тези, които си ги чакат, ще ги получат. Няма спиране по никакъв начин”, категоричен беше той. 

Припомняме, че вчера от Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изпратиха гневно писмо до медиите, в което остро възразяват срещу отношението, което демонстрира „служебното правителство към българския бизнес“. Според бранша помощите за сектора са спрени и не е ясно дали държавата ще измисли нови схеми за подпомагането им.

Относно Българската банка за развитие (ББР) Петков посочи, че начинът, по който финансовата институция кредитира, е несвойствен за нейното съществуване. 

„Това са моите данъци, вашите данъци. Защо те да влизат в една банка, която да раздава огромни кредити на 20 човека, без да развива с това истинската цел на тази банка – малките и средни предприятия“, попита той.

Кирил Петков подчерта, че единственият смисъл ББР изобщо да съществува е да подпомага микро, малки и средни предприятия, които допринасят за конкурентоспособността на България.

Относно рокадите в банката служебният министър обясни, че процедурите по уволнение и назначаване на ново ръководство са „странни“. „Процедурата работи много странно. Преди някой да бъде сменен и да бъде назначен нов член на Надзорен съвет, трябва сегашният да предложи нови кандидати към БНБ. Това е странно, но е факт - за да се самоуволниш едва ли не трябва първо да одобриш потенциални нови кандидати. Т.е. без сегашния надзор е трудно да се подадат нови кандидати за одобрение в БНБ”, обясни той.

Според Петков одобрението на БНБ отнема до 60 дни. „Когато оттам се одобрят нови кандидати, не е задължително те да бъдат сменени . Т.е. имаме един нов отбор, одобрен от БНБ, но ако решиш да ги смениш – те са в готовност”, посочи още Петков.

Той добави, че надзорът в банката трябва да е пазител на публичния интерес, но отговорността не е само негова. „В тази задача участват и министерството и правителството. Те са директно отговорни дали се спазва закона, но реално принципалът – Министерството на икономиката, е трябвало да се намеси много по-рано”, категоричен бе служебният министър.

Кирил Петков посочи, че с 1 млрд. лв. е възможно да се финансират 10 хил. малки предприятия, вместо той да бъде разпределен между 8 фирми. Малко по-късно днес се очаква Петков да проведе среща с осемте от най-големите кредитополучатели на Българската банка за развитие.

Целта на срещата е да се установи от управителите на тези фирми как се развива бизнесът им и как виждат връщането на парите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 4
дядя Вова
преди 2 години
Кирил Петков: Ще обявим нови мерки за повече ликвидност > да се чете: ще печатаме, демек крадем!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
този въпрос е към прокуратурата... опссс, ама тя е още под контрола на Мутрата/Дпс... ще почакаш! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Хубави думи, но къде са вече налятите милиарди? И защо затворите са празни?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още