IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разработва се нов пакет от мерки за възстановяване на бизнеса

Част от него е помощ за туристическия сектор с настаняване на 30 хиляди ученици и учители за летуване за сметка на бюджета

11:15 | 28.05.21 г. 3
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет разработва нов пакет от мерки за възстановяване на бизнеса, чрез който да се премине от режим на плащане на фирми, които не работят заради блокади, към подпомагане за възстановяване на работата на бизнеса, така че да заработят отново и да възвърнат икономическата си дейност.

Това обяви служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг днес.

Министърът посочи, че вече епидемиологичната обстановка е такава, че няма затворени бизнеси. По тази причина „трябва да минем в режим на подпомагане на бизнесите да заработят нормално и да преминат през икономическите трудности“, посочи Василев и уточни, че именно в тази посока са мерките, по които се работи.

„Още преди да влезем ние като правителство е започнато да се дърпа от пера, които не са предвидени за тази цел", каза финансовият министър. 

Структурно бюджетът към началото на май вече има сериозни проблеми и трябва да се дърпат пари от различни места, за да се покрият продължаващите нужди, заяви Василев.

„Това, което успяхме да направим, е да намерим буфери по различните министерства, така че да се намалят разходите по персонала, с които да се продължи мярката за пенсионерите - по 50 лева към пенсиите (бел. ред.).

Общо 810 милиона лева са били преструктурирани, обясни Василев и уточни, че парите са от капиталови разходи и от министерства. Търсят се и други резерви и буфери, посочи Василев.

Министерството на финансите и Министерството на туризма са намерили резерви от централния бюджет да се помогне за заетостта в туризма като нощувки, а в същото време да има и силен социален ефект.

Министърът на образованието и науката проф. Николай Денков обяви програма за подпомагане, която включва учениците и педагогическия персонал. За 30 хиляди участници ще се финансира посещение по определен ред на хотели през туроператорите за една седмица да летуват безплатно, помагайки туристическия бизнес.

Програмата "Отново заедно" ще включва и културна програма за децата.

Към средата на юли се очаква да бъдат сключени първите договори. „Ще има първа вълна на кандидатстване. Ако предвидените средства не бъдат изразходвани, ще обявим и нова. Процесът ще продължи до 15 септември”, допълни той.

„Програмата е с много сериозен приоритет и има много сериозен социален ефект, тъй като не само децата ще имат възможност да отдъхнат от тази епидемична ситуация, но тя е насочена и към подпомагане на туристическия сектор”, заяви служебният министър на туризма Стела Балтова. Тя допълни, че ще бъдат подготвени туристически пакети, така че учениците да се настанят в хотели и да се финансира целия им престой.

Летният отдих ще бъде в малки групи при спазването на всички противоепидемични мерки. Пътуванията ще се осъществят след края на учебната година.

„Ще бъдат подготвени туристически пакети – децата ще бъдат придвижени, застраховани, ще бъде поето цялото тяхно изхранване, много интересни програми с арт дейности, обучения в народни танци, посещения на музеи“, уточни Балтова.

За участие в „Отново заедно“ ще могат да кандидатстват всички 2258 държавни и общински училища. Всяко от тях ще има възможност да включи до 70 деца, подбрани по преценка на педагогическия персонал и със съгласието на родителите. Заявките ще бъдат удовлетворявани по реда на постъпването им до изчерпване на лимита на програмата.

МОН ще започне да приема кандидатури веднага, след като Националната програма „Отново заедно“ бъде приета от кабинета. Очаква се това да стане най-късно в началото на юли т.г. Още преди това училищата ще получат конкретни указания, които ще им помогнат да се подготвят навреме.

Новата Национална програма „Отново заедно“ ще бъде финансирана с 15 млн. лева, като 500 лева е пакетът за всеки участник – дете и придружаващ учител, уточняват от Министерството на образованието.

Програмата се финансира със средства от централния бюджет, предвидени за подкрепа на туристическия бранш. С нея се постигат едновременно две цели - улеснява се социализацията на учениците след продължителната изолация по време на дистанционното обучение и се подкрепя туристическият бизнес – туроператори и хотели.

Подобен комплексен ефект се очаква и от реализацията на Националната програма „Профилактика и рехабилитация на педагогическите специалисти“, която ще бъде приета от Министерския съвет до две седмици. Тя  ще разполага с бюджет от 400 000 лв. и е разработена от МОН заедно със социалните партньори в сферата на средното образование.

Една от целите на тази програма е да се възстанови здравето на учителите, които преживяха много тежка година на обучение в условията на пандемия. Едновременно с това ще бъдат подпомогнати базите на „Профилактика, рехабилитация и отдих” ЕАД към Националния осигурителен институт, ще се създаде също заетост на лекари и рехабилитатори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
data
преди 2 години
Пичове , как смятате че можете да подпомогнете бизнес с активи за милиарди и заети към 500000 души с програмка за 15 милки ? Айде поне покажете че имате *** и кажете че мерки няма да има !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Лъчо
преди 2 години
Тея напълно откачиха, чета и не мога да повярвам на безумните "мерки" . А за бизнесите затворени март и април нищо . Да пият една студена вода .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
Zaiko Baiko
преди 2 години
Нямали платежоспособно търсене другото е само пушилка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още