IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес климатът в България се подобрява с очакванията за ръст на икономиката

Повишение има във всички наблюдавани сектори, като прогнозите на мениджърите са за увеличение в обема на продажбите и поръчките за три месеца напред

13:25 | 28.05.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Има подобрение на стопанската конюнктура в България през месец май, след като през април индексът на бизнес климата в България остана на нивото си от март, показват данни на Националния статистически институт.

Investor.bg припомня, че тенденцията към подобрение започна през януари, когато показателят се вдигна с близо 7 пункта. През ноември и декември имаше значително влошаване на стопанската конюнктура в страната, когато бяха в сила ограничителни противоепидемични мерки.

През май общият показател на бизнес климата  се покачва с 12,4 пункта спрямо април в резултат на позитивните мнения на стопанските ръководители от секторите - промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.

Промишленост

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ нараства с 11,3 пункта, което се дължи на оптимистичните оценки и очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата производствена активност се подобрява, като и очакванията им за следващите три месеца са тя да се увеличи.

Несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене от чужбина, недостатъчното търсене от страната и факторът „други“  остават основните пречки за дейността в сектора, аргументират се предприемачите. 

Относно продажните цени в промишлеността мениджърите прогнозират те да останат без промяна през следващите три месеца.

Строителство

През този месец съставният показател „бизнес климат в строителството“ се повишава с 13,6 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията.

Анкетата отчита и нарастване на получените нови поръчки през последния месец, което е съпроводено и с по-оптимистични очаквания за дейността през следващите три месеца. 

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса в сектора продължават да бъдат несигурната икономическа среда, недостигът на работна сила и конкуренцията в бранша. В НСИ регистрират нарастване с 11 пункта на негативното влияние на фактора „цени на материалите“. 

Мениджърите предвиждат известно повишение на продажните цени, макар преобладаващата част от тях да очакват те да запазят своето равнище през следващите три месеца. 

Търговия на дребно

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ се покачва с 15,6 пункта, което се дължи на позитивните оценки и очаквания на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията. Прогнозите им както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчиците през следващите три месеца също се подобряват.

Основните фактори, ограничаващи дейността на предприятията, остават несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, въпреки че през последния месец се отчита намаление на отрицателното им въздействие.

Що се отнася до продажните цени, търговците предвиждат леко повишение, макар по-голяма част от тях да очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Услуги

През този месец съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се увеличава с 10 пункта в резултат на по-благоприятните оценки и очаквания на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Подобряват се и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги. 

Основните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и факторът „други“.  

По отношение на продажните цени в сектора на услугите очакванията на мениджърите са те да запазят своето равнище през следващите три месеца.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 2 години
Сигурност ще има след края на тази 2021 година,защото никой не знае дали наесен,буквално след няколко месеца няма да има нови локдауни,нови карантини,пик на заболели и починали и така нататък.Когато мине достатъчно дълго време хората да позабравят ,тогава имайте очаквания за каквото и да било.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още