IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турската лира поевтинява до рекордно дъно заради опасенията от инфлация

Цената на лирата се понижава с 1,1% до 8,5981 лири за долар, което представлява трети дневен спад за валутата в рамките на седмицата

15:10 | 28.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Турската валута поевтинява до рекордно ниско ниво, повлияна от опасенията, че паричната политика остава твърде разхлабена, за да ограничи ускоряващата се инфлация, съобщава Bloomberg.

Цената на лирата се плъзна в посока надолу с 1,1% до 8,5981 лири за долар, като това е трети дневен спад за турската валута през тази седмица. Лирата е помрачена от опасенията, свързани с покачващата се доходност по американските държавни облигации и тревогата, че паричната политика на най-голямата икономика в света остава твърде разхлабена, за да се справи с ръста при инфлацията. 

Повишаването на доходността по американските облигации намалява апетита към по-рискови активи и валутите на развиващите се икономики.

Турската централна банка запази своя основен лихвен процент непроменен на ниво от 19% по време на второто си заседание за годината по-рано този месец, като заяви, че темпът на покачване на цените достига своя пик. Въпреки това турската лира поевтиня с над 13% за последните три месеца, най-много от всички развиващи се пазари.

Спадът в стойността на турската валута заплашва да повиши още потребителските цени, тъй като вносът се оскъпява.

„Лирата постоянно поевтинява“, коментира Хенрик Гулберг, макростратег в Coex Partners. Това „отразява паричната политика, която не изглежда достатъчно затегната, за да ограничи инфлационните очаквания“, добавя той.

През април потребителската инфлация в Турция се ускори за седми пореден месец до 17,14 на сто, най-вече заради по-скъпата енергия. Това означава, че реалният лихвен процент на Турция сега е под 2%, излагайки лирата на всякакви промени в настроенията на инвеститорите.

турската турската

Поевтиняването на лирата се случва на фона на нарастващото геополитическо напрежение, свързано с Беларус и пренасочения пътнически самолет, което предизвика критиките от страна на международната общественост. Турция настоя съюзниците ѝ в НАТО да смекчат официалната реакция на алианса към инцидента с принудителното приземяване на самолет на Ryanair в Беларус, за да бъде задържан журналистът Роман Протасевич.

По-рано тази седмица турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи нова промяна в управлението на централната банка, освобождавайки Огужан Озбас, един от четиримата заместник-управители на регулатора, като на негово място е избран Семих Тумен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още