IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ясен Ишев: Основният проблем в пътния сектор е качеството

Липсата на финансиране води до разрушаване на пътната мрежа, твърди експертът

14:50 | 28.05.21 г. 2
Ясен Ишев: Основният проблем в пътния сектор е качеството

Основният проблем в пътния сектор е качеството. Когато комбинираме ниска цена и занижен контрол, резултатът е наличен – трябва да дадем двойно повече средства за ремонта на определени участъци. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Ясен Ишев, председател на Управителния съвет на Научно-техническия съюз по транспорт.

„Със сигурност знаем, че закъсняваме с доизграждането на пътната мрежа. В предишните години финансирането й беше изключително ниско. Например в периода 1981-1990 г. са се давали по 250 млн. долара всяка година, а цените на материалите и труда тогава бяха поне 10 пъти по-евтини. В последните години все пак наблюдаваме ръст – от 2015 г. се дават до 500 млн. евро годишно за пътища“, каза гостът. 

По думите му обаче тези средства също са недостатъчни. Според него липсата на финансиране води до разрушаване на пътната мрежа и до необходимостта от много повече средства през всяка следваща година.

„Според изчисленията, които направихме още преди 10 години в Министерство на транспорта, необходимостта от средства в пътната мрежа беше около 1 млрд. евро всяка година в продължение на десетилетие, за да може тя да се стабилизира“, уточни той.

Ясен Ишев коментира и ремонтите на АМ „Тракия“. По думите му отсечките, след вече ремонтираните, започват да проявяват същите дефекти.

„Това се говори за занижен контрол, недобро техническо задание и може би некачествено изпълнение“, каза още той.

Гостът коментира и проблемите, свързани със Закона за пътищата. Според него пътните знаци са обезценени, а половината от тях трябва да бъдат премахнати.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 2 години
еййй, не се наядоха тия тикви ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Ниска цена ли... ти да видиш хахахаха ;) Големи кражби, мамка ви.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още