IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън представи проектобюджет за над 6 трлн. долара

Планът предвижда увеличаване на разходите с 37% спрямо нивата от 2019 г., което предизвика силна критика от страна на републиканците

22:28 | 28.05.21 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Американският президент Джо Байдън. <em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Американският президент Джо Байдън. Снимка: Bloomberg LP

Президентът на САЩ Джо Байдън внесе първия проектобюджет за пълна година в своя мандат, като сумата е над шест трилиона долара. Планът, публикуван в петък, предвижда увеличение на разходите с почти 37 процента в сравнение с бюджета за 2019 г., последният преди пандемията на коронавируса.

Дефицитът се оценява на 1,8 трилиона долара след дефицит от 984 млрд. долара през 2019 г. Байдън иска да финансира бюджета, наред с други неща, чрез по-голямо данъчно облагане на компаниите и богатите. Общата сума беше известна още в четвъртък и предизвика остри критики от опозиционните републиканци. Демократите на Байдън имат крехко мнозинство в Конгреса.

Икономическият съветник на Байдън Сесилия Рус заяви по време на представянето на проекта, че правителството е готово „да живее с по-висок дефицит предвид ниските лихвени проценти“ по американските облигации. Инвестициите, направени с парите, биха били от полза за икономиката. „Най-важният тест за нашето фискално здраве са реалните лихвени плащания по дълга", каза тя. „По този начин можем да разберем дали дългът тежи върху нашата икономика и изтласква други инвестиции“, предаде Ройтерс.

Медийни публикации за планирания общ обем на бюджета доведоха до повишаване на доходността по държавните облигации в четвъртък в очакване, че федералното правителство ще трябва да поеме значително по-високи заеми.

Освен планираното ниво на дълга републиканците в Конгреса критикуват и плановете на Байдън да увеличи данъчната тежест върху компаниите и богатите. Министерството на финансите изчислява, че само по-високият корпоративен данък може да добави 98 млрд. долара към федералните приходи през фискалната 2022 година.

В своите оценки правителството приема, че икономическият растеж ще се забави от 2023 г. нататък. Рус прогнозира временно по-висока инфлация, но в дългосрочен план тя се очаквало да се уравновеси на ниво от около два процента – колкото е и целта на Фед.

В САЩ фискалната 2022 година започва на 1 октомври. През април Байдън подаде първоначален проект за 1,5 трилиона долара. В навечерието на публикуването на пълния проект неговите служители заявиха, че основните линии са известни: по-високи държавни разходи за чиста енергия, образование, изследвания, социални проекти и дигитализация.

В бюджета за отбрана сега има признаци на по-силен завой към тихоокеанския регион с цел противодействие на Китай. За тази цел, както и за модернизацията на ядрения арсенал трябва да бъдат изтеглени милиарди долари от по-стари оръжейни системи. Бюджетът за отбрана като цяло се очаква да остане приблизително непроменен на ниво от 753 млрд. долара след коригиране на инфлационните влияния.

Дори и само заради това спорът в Конгреса изглежда неизбежен, тъй като много от демократите на Байдън призовават за намаляване на военните разходи, а някои републиканците призовават за увеличение.

Други затруднения за президента може да дойдат от лявото крило на неговата партия, така наречените прогресисти. По време на предизборната кампания Байдън им беше обещал по-нататъшни реформи като разширяване на здравната система Обамакеър и намаляване на студентския дълг. „Възможно е не всяка позиция да бъде включена в този бюджет“, каза през миналата седмица говорителят на кабинета на президента Джен Псаки на въпрос за здравната реформа.

Проектобюджетът на президента се разработва подробно от Конгреса, изменя се и след това се приема. Демократите на Байдън имат едва крехко мнозинство в двете камари. По-специално в Сената те не могат да си позволят нито един глас против от собствените редици: техният контрол се основава на факта, че вицепрезидентът Камала Харис може да даде решаващ глас в случай на равенство. В САЩ няма задължително по парламентарни групи гласуване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

15
rate up comment 2 rate down comment 0
novata_ikonomika
преди 2 години
Чета статията. Чета ви коментарите. Истината както винаги е някъде по-средата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
Боян
преди 2 години
Къде сте смехурковци, почитатели на кухия Американски соц. Едно време и във соца много са бачкаше, ама неефектовно, не е важно колко бачкаш, а какво свършваш и колко е важно то за обществото. В момента в САЩ огромна част работят просто за да имат работа да си плащат ипотеките и да плащат на техните монополи иначе всичко рухва, понеже работят брутално неефективно някой трябва да ги субсидира и хоп я кой ги субсидира държавата, типично за една социалистическа държава, която не е успяла да построи комунизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Бе интересно ми е, защо се занимавате да отговаряте? Говори безкрайни глупости разбира се, но това няма да се промени, ако ще и цяла година да му се обяснява.Само ще се изнервите.Влизате в ролята на оня елински философ, май Платон беше, дето го срещнали група негови ученици и го гледат целия вир вода, и го питали учителю, защо си изпотен, а той ядно махнал с ръка и рекъл, Спорих с ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 5
Боян
преди 2 години
Спуквали се да бачкат, брутално не си в час, какво значи да се бачка. Да в една куха икономика, където 95% от хората работят пряко или коствено във фирми субсидирани от държавата, какво работят??? Строителство, нещо свързано със него и в услугите са роби да, но какво от това??? Пари в момента се правят от модерни фирми оборудвани с модерни роботи, а не от миячи на чинии. Когато си *** и можеш само да чистиш кенефите по цял ден няма да те направи никога богат, ако ще и да не спиш и само да бачкаш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 2 години
*** като теб бълнуват и пишат глупости, дядя Вова не го броя, той си е платен ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 2
bgMan
преди 2 години
Представил той.... Всъщност само си е сложил подписа върху проектобюджета. Аз се съмнявам че ако го попитат в интервю може да направи дори кратък разбор. Доста над възможностите му е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 2
korn
преди 2 години
''300 милиона лентяи които отдавна са забравили какво е да се бачка.'' Ти добре ли си? В САЩ хората бачкат като луди. В САЩ се произжвежда всичко квото може да си помислиш. По добре не комнтирай световни новини, насочи се към по локални събития.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
според теб къде са произведени , вече видимо доста из софийските улици за такъв клас коли , додж вайпър и форд мустанг ... ?! ... задавал ли си си въпроса , защо европейски мултинационални концерни строят заводи в хамерика , и хамерикански мултинационални концерни строят заводи в ЕС ... ?! ... тъй , за протоколът само питам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
в хамерика 0,04% от населението няма вътрешни тоалетни в домовете си , което било стряскаща цифра . а в онази прогресивна 1/8 от земната суша някакви си мижави 20% от населението , ползвали пристройки в двора за тази цел - тъй рассийската пропагандна машина описва външните клекала ... :))) ... 1/5 от населението на матушката все още живее в примитивният свят на африканските племена ... например в алжир (африканска държава дядя вова) този процент е 17% , в това число и бедните селски райони ... :))) ... в усато холерата е ликвидирана като заболяване , докато в матушката и алжир избухват периодично огнища , поради горепосочените причини ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Отдавна не бях чел изказване, в което няма нищо, ама нищо вярно, писано от човек, който е виждал САЩ само по филми с Еди Мърфи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още