IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ наложиха санкции на Беларус

Вашингтон също така издаде предупреждение американски граждани да не пътуват до европейската страна

10:12 | 29.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Al Drago/Bloomberg</em></p>

Снимка: Al Drago/Bloomberg

Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви, че подновява санкциите си срещу девет беларуски държавни предприятия и е в процес на изготвяне на още мерки срещу конкретни държавни представители от кръга на Александър Лукашенко, съобщава Bloomberg.

Санкциите се въвеждат, след като по-рано миналата седмица властите в Беларус приземиха принудително самолет на Ryanair, за да арестуват опозиционен журналист на борда му.

Вашингтон също така издаде предупреждение американски граждани да не пътуват до Беларус, а американските пилоти на въздушни превозни средства да обмислят преминаването през въздушното пространство на страната с „извънредна предпазливост“.

Министерството на финансите на САЩ също така готви указ, който ще даде „увеличени правомощия за налагане на санкции срещу елементи от режима на Лукашенко, неговата мрежа от поддръжници, както и тези, които подкрепят корупцията, нарушаването на човешките права и атаките срещу демокрацията“, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки.

По думите ѝ действията на Беларус, при които полет между две членки на ЕС е принудително приземен и е арестуват журналистът Раман Пратасевич са „пряко оскърбление на международните норми“.

В четвъртък от Европейският съюз също дадоха подробности за свои наказателни мерки срещу Минск, които ще засегнат икономически сектори, близки до Лукашенко. Те се очаква да имат по-голям ефект от мерките на Белия дом – търговията на САЩ с Беларус е едва около 112 млн. долара през 2020 г., показват официални американски данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
санкции до дупка ... докат не станат втората украйна .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Ха така, избийте и последните илюзии на Батька-та!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още