IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Един от основните производители на канабис е на крачка от узаконяването му

Това може да изведе на светло десетки хиляди фермери, които са в основата на бизнес за милиарди в Мароко

10:56 | 29.05.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Парламентът на Мароко гласува за узаконяването на местното производство на канабис за медицинска и индустриална употреба – потенциална победа за маргинализираните фермери, които отглеждат растението, в една от водещите страни производителки.

Мароко, където десетки хиляди хора се прехранват с незаконно отглеждане, обсъжда легализирането ѝ през последното десетилетие, като според защитници на мярката това ще позволи на фермерите да я продават на правителството, а не на трафиканти, както досега, пише Bloomberg.

Те откриха нов влиятелен защитник в лицето на вътрешното министерство след 2017 г., когато безредици в северния регион Риф показаха ефекта от дълго пренебрегваните социално-икономически проблеми на местното население. В Риф се намира голяма част от общо 475 кв. км, засети с канабис в северноафриканската държава. Надеждите са, че с узаконяването на производството ще се намали напрежението и ще се отмени престъпния статус на фермерите там.

Общо 119 законодатели гласуваха в подкрепа на мярката и 48 против, съобщи ръководителят на комисията по финансови и икономически въпроси Абдела Буану. Неговата Партия за справедливост и развитие – ислямисти, които са начело на коалиционното правителство, са гласували против.

Сега предстои крал Мохамед Шести да одобри законопроекта, преди той да влезе окончателно в сила. Използването на марихуана за развлекателни цели, продажбата и производството на опиати остават забранени.

Световният пазар за канабис и свързани с него продукти „избухна“ през последните години, като все повече държави узаконяват употребата му под една или друга форма, признавайки терапевтичните свойства на растението.

Очаква се законовите промени в Мароко да увеличат приходите на фермерите от отглеждане с около една трета до 4,8 млрд. дирхама (около 543 млн. долара) до 2028 г., се казва в текста на законопроекта на вътрешното министерство. Тази сума обаче остава само частица от „уличната“ стойност на незаконната търговия в Мароко на обработена смола от канабис (хашиш), която достига до 118 млрд. дирхама (над 13 млрд. долара), за износ само към Европа, става ясно от протокола от дебатите в парламента.

„Ситуацията в Риф е нестабилна“, заяви Нуредин Медиан, депутат от региона, пред парламента миналия месец, описвайки веществото като „зелено злато“.

„Искаме тези фермери да садят канабиса си с гордо вдигната глава“, коментира още той. „Трябва ли да забраним отглеждането на стафиди, смокини и ечемик, които служат за производството на алкохол и бира?“, попита той.

Реформата ще сложи край на проблемите със закона на хиляди фермери, които се оказват издирвани от полицията, докато в същото време полета с канабис могат да се видят край пътищата в Риф.

Кралство Мароко „продължава да е най-често споменаваната страна на произход за хашиш по света“, се казва в скорошен доклад на Службата на ООН по наркотиците и престъпността.

От Партията за справедливост и развитие посочват, че законопроектът е бил предложен без необходимите консултации, включително с хора в регионите, където се отглежда канабис. Според нея той е и предизборен ход преди парламентарния вот през септември и не е сигурно, че ще помогне за справянето с бедността в Риф, където проблеми има и на етническа и политическа основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
khao
преди 2 години
Никога... баце и дпс контролират производството и износа на амфети и не пускат конкуренция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
Minka
преди 2 години
В България кога ще се легализира марихуаната, както и нейното производство за собствени нужди? Пак до последно ще сме против.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още