IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС търси „основни отговори“ от Великобритания за Северна Ирландия

Брюксел няма да има друг избор освен да ескалира спора, ако Лондон не предложи нищо по-конструктивно, заяви Марош Шефчович

16:37 | 29.05.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският съюз става все по-разочарован от нежеланието на Великобритания да спази ангажиментите си за Северна Ирландия и се надява на предстоящата среща на двете страни през седмицата, започващата на 7 юни, да бъдат решени различията. Това заяви заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович пред Financial Times.

Той посочи, че се надява двете страни да се съгласят на обща пътна карта, която да предложи график за решаване на оставащите въпроси, свързани с прилагането на протокола за Северна Ирландия.

„От страна на Великобритания ние все още нямаме основни отговори“, посочва Шефчович, цитиран от Bloomberg. Той посочва още, че е предупредил британския си колега Дейвид Фрост, който отговаря за преговорите с блока, че страните членки на блока стават все по-нетърпеливи.

Брюксел няма да има друг избор освен да ескалира спора, ако Лондон не предложи нищо по-конструктивно по време на срещата, каза още Шефчович. Това ще означава достигане на последната процедурна стъпка преди Европейския съд.

В края на миналата седмица френският министър по европейските въпроси предупреди Великобритания да не играе игри със специални правила за търговия след Brexit за Северна Ирландия, тъй като се опасява от лято на насилие в провинцията.

Клеман Бон призова Лондон да бъде „отговорен“ към протокола за Северна Ирландия, който я запази на единния пазар и митническия съюз на ЕС въпреки напускането на Обединеното кралство от блока.

„Tова е централна част от европейската стабилност, не можете да си играете с това. Никога няма да си играем с това. Но ние не можем да приемем, че има политическа игра с толкова деликатен въпрос", каза Бон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още