IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ст. Кацаров: Атакуват ни хора, довели борбата с пандемията до пълна катастрофа

Обсъжда се голямо даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в ЕС, каза служебният здравен министър

11:47 | 30.05.21 г. 3
<p>
	Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.&nbsp;<em>Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС</em></p>

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. Снимка: Гергана Костадинова, БГНЕС

Една от грешките, довели до печалните последици от ковидкризата е, че се взимаха решения от политици за неща, които не разбират. Сега искам да върнем тази нормалност - експертите да вземат решенията... Атакуват ни хора, които доведоха до пълна катастрофа борбата с пандемията, каза пред БНР служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Ние сме последни по ваксинация, първи по смъртност, последни по брой тествани хора, а ограничителните мерки се прилагаха с политически и предизборни мотиви. Тези хора вместо да се извинят, се опитват да измислят проблеми, допълни той.

По думите му обстановката с коронавируса е сравнително спокойна, но броят на ваксинациите е малък. „Въпреки че реорганизирахме процеса, хората не желаят да се ваксинират. Стартирахме и информационна кампания“, отбеляза Кацаров.

Обсъжда се даряване на ваксини за страни от Западните Балкани, които не са в Европейския съюз. „Интересът е много голям“, допълни служебният здравен министър.

„Причината за ужасяващата смъртност у нас по време на пандемията трябва да се разследва. Първата цел е не да се търси отговорност, а да направим така, че да не се повтори това нещо. Защото, ако не положим усилие да анализираме кое е довело до ужасяващите нива, това ще ни се случи отново. Ако сме разумни, сме длъжни да проверим обстоятелствата и да изведем поуките. Ако се открие незаконно поведение на длъжностни лица, ще им се потърси отговорност“, заяви Кацаров.

Министърът поясни, че досега единен протокол за лечение на Covid-19 не е имало, затова е назначил работна група, която да изготви правилата. 

Д-р Кацаров коментира и проблемите в Александровска болница. По думите му състоянието на лечебното заведение в парично отношение е лошо, като общата финансова загуба е 68 млн. лева: 

„До дни ще има решения по случая. Но големите дългове са натрупани по времето на д-р Костадин Ангелов (бившия здравен министър - бел. ред.)“, посочи Кацаров.

Здравният министър поясни, че се работи по плана за възстановяване и развитие. „В него бяха наблъскани предимно средства за поставяне на стиропор и изолация на държавни и общински болници. ЕК е посочила, че това трябва да се промени. Но под натиска на правителството това не се е направило... Имаме програма за регионално развитие, свързана с начини за подобряване на възможността и на капацитета на здравната система да реагира на такива епидемии. Тя е за около 150 млн. лева. Срокът е удължаван двукратно. Няма критерии за това кой може да кандидатства. Повечето болници не знаят, че могат да кандидатстват. Сега наново се правят критериите“, каза Кацаров. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 3
penman
преди 2 години
Този калпазанин преди години едва избутва да завърши медицина, затова и никаква специалност не е взел, а тръгнал да дава преценки за хора, които са на сто нива по-високо от него като интелект, знания, почтеност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
Shadow1
преди 2 години
И това с какво ще помогне
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
Ако искаш някой да ти повярва денонсирай членството ни в СЗО и започнете тестове на ваксините независимо от европейската служба. Иначе сте си чисти васали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още