IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Рашков: На Борисов не му трябва имунитет, защото притежава главния прокурор

Бойко Рашков няма да го изберат и за домоуправител на входа, където живее, а дава оценки за партия, контрира Борисов

13:29 | 30.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Наташа Манева, Марица</em></p>

Снимка: Наташа Манева, Марица

"В последните дни прокуратурата е образувала като на конвейер множество досъдебни производства, с които вече се опитва да спъва работата на МВР... Г-н Борисов няма основание да се опасява, че някой ще го задържи под стража. На него не му е необходим имунитет на народен представител, той има абсолютен имунитет, защото притежава главния прокурор... Главният прокурор се обръща към министър-председателя с „шефе“. Какво означава това?“, каза пред БНР служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков.

Той подчерта, че службите на подчинение на Бойко Борисов са прилагали безогледно и незаконно СРС.

„Службите са били поставяни в такава срамна позиция, че не са могли да не предоставят, включително чувствителна информация, дори само за негово ползване... Убедих се, че голяма част от използвалите СРС са газили безогледно закона. Вероятно чрез удовлетворяване на лични, групови и политически интереси“, заяви Рашков.

„Надявам се за кратко време да се възстанови държавността у нас. Не може всички да работят за един човек като в едно тоталитарно общество. Толкова проблеми е предизвикал той, че ще трябва може би цял мандат на едно редовно правителство да ги разясни“, допълни служебният вътрешен министър.

По случая с подслушванията той заяви, че е възложил вътрешноведомствена проверка и ще се провери работата на структурите, които са с права за СРС. „Досега подобна проверка в МВР не е правена“.

„Труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели. Не бих могъл да кажа, че скоро това ще се постигне. Добре е политиците да не се намесват, да се спазва неутралитетът. По закон политически поръчки не могат да се изпълняват, друго е живият живот, каза Рашков.

Служебният вицепремиер има основание да смята, че на тези избори ситуацията ще е различна и изрази надежда машинното гласуване да даде предпоставка за честни избори. 

В същото време бившият премиер Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ контрира в публикация във Facebook, че "Бойко Рашков няма да го изберат за домоуправител на входа, където живее. Но идва и дава оценки за партия". Според него в следващите месец и малко ще се подхвърлят компромати за ГЕРБ, а ако не могат да намерят, ще ги инсценират.

Той попита кои са подслушвани. И допълни, че БСП не са реагирали на това, " на което в друго време ще подскочат до тавана, но и те знаят, че такова нещо няма". Всички мълчат, защото така им е изгодно, смята Борисов.

Според него хора от 90-те години са били извадени от нафталина, за да отвличат вниманието на обществото, биейки се по най-жестокия начин само с една партия - ГЕРБ.

"Цялата сглобка е била да дойде това служебно правителство, за да свърши мръсната работа. Това няма нищо общо с Конституцията и с това, което трябва да прави служебното правителство. Ние сме изключително разтревожени за начина, по който ще се проведат изборите. Те се занимават с всичко друго, но не и с начина на провеждане на изборите", каза още Борисов.

По думите му ревизия ще направи редовното правителство, а не служебното. Той обвини другите партии в мълчание.

"Госпожа Корнелия Нинова всячески се старае да обясни как това всъщност не е нейно правителство. Защо? Всичките са кадри на Българската комунистическа партия и на БСП с редки изключения. Само че тя може да си има много кусури, но не може да прави такива мръсни работи. Това трябва да го свърши някой, който утре ще се надява, че ще бъде забравен", коментира лидерът на ГЕРБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
redcretin
преди 2 години
Думи на вътрешен министър: Труден за решаване въпрос е политиците да не се изкушават да използват МВР за политически цели. Не бих могъл да кажа, че скоро това ще се постигне. Добре е политиците да не се намесват, да се спазва неутралитетът. По закон политически поръчки не могат да се изпълняват, друго е живият живот, каза Рашков.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още