IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия отпусна заем от 500 млн. долара на Беларус

Средствата са втори транш от финансов пакет за 1 млрд. долара, които Москва се съгласи да отпусне на Минск през декември м. г.

14:58 | 30.05.21 г. 5
<p>
	<em>Снимка: EPA/БГНЕС</em></p>

Снимка: EPA/БГНЕС

Русия се съгласи да отпусне кредит от 500 млн. долара на Беларус и иска да увеличи броя на полетите между двете страни, пише Financial Times.

Руският президент Владимир Путин се срещна с беларуския си колега Александър Лукашенко в Сочи в събота и поглези госта си с пътуване с яхта в Черно море, ден след като двамата държавни ръководители разговаряха над пет часа.

Двудневната среща на върха показва позицията на Москва като най-близкия и надежден чуждестранен съюзник на Лукашенко. Тя беше проведена, в момент когато САЩ и ЕС наложиха санкции на Минск заради принудителното кацане на полет на Rayanair в беларуската столица.

Руската подкрепа за Лукашенко е в рязък контраст с осъждането от САЩ и ЕС и може да усложни подготовката на срещата на върха между Путин и американския президент Джо Байдън в Женева идния месец, която беше представена като усилия за нормализиране на отношенията между Москва и Запада.

Средствата са вторият транш от финансов пакет на стойност 1 млрд. долара, които Москва се съгласи да отпусне на Минск през декември, за да подкрепи финансите на Лукашенко, които понесоха удар заради последиците от масовите протести срещу победата му на изборите миналата година и от COVID-19.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че транспортните министерства на Русия и Беларус ще работят заедно за „организирането на въздушен транспорт“, който ще позволи на беларусите да пътуват до Русия за летни ваканции и да се връщат у дома от европейски страни през Русия, компенсирайки последиците от забраната за полети на ЕС.

„Президентът Лукашенко информира (Путин) подробно за случилото се със самолета на Ryanair“, заяви Песков пред репортери и допълни, че разговорите са били „много конструктивни, съдържателни“.

Кремъл определи като „русофобия“ твърденията на Запада, че Москва е помогнала на Минск в операцията по арестуването на опозиционния активист Роман Протасевич.

Тази седмица Русия принуди най-малко две европейски авиокомпании да отменят полети до Москва, след като не одобри нови летателни планове, предвиждащи заобикаляне на Беларус.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:47 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
korn
преди 2 години
хахаха тази снимка ме разчуства, какви сладури.. ясно защо Путин е все без жена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 3
fon
преди 2 години
Отпуска ги на Лукашенко, после ще си ги иска от народа. Тоя филм го гледахме с Украйна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Смееех!!! Какво да ви кажа......ми русия отпуска заем на русия през беларус. Голямата част от целия заем (80 ли 90% беше) служи за покриването на стари задължения на беларус към русия. Според мен цяла статия са преместване на едни пари от левия в десният джоб е много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 5
khao
преди 2 години
Сладури... тая снимка от медения им месец ли е? Май Лукашенко е мъжа в семейството, като гледам как е хванал късото изотзадзе!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
redcretin
преди 2 години
На *** васалчето - и то като него импотентно :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още