IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Ваньов: ЕЦБ и Фед ще чакат по-голяма устойчивост преди да коригират стимулите

Най-засегнатите сектори от пандемията са далеч от възстановяване, смята финансовият анализатор

15:47 | 30.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Ние сме в розов период за инвеститорите. Инфлацията тази седмица е контра-тренд на темите, които виждаме в последно време. Акциите продължават да записват ръст, от друга страна доходностите си отдъхнаха. Това коментира финансовият анализатор Николай Ваньов в предаването Клуб Investor по Bloomberg TV Bulgaria.

„Картината става все по-сложна – нарастването на доходността се свързва с повишените инфлационни очаквания. Когато са намесени централните банки, те са водещият фактор в бунда....Това, което доведе до леко поскъпване на бунда и понижение на доходността е, че няколко ключови фактора в ЕЦБ, но не и Кристин Лагард казаха, че инфлационните очаквания, изглеждат силно преувеличени“, смята финансовият анализатор.

Той коментира, че за разлика от Фед, ЕЦБ няма голяма възможност за маневри и прогнозира, че и двете централни банки ще изчакат по-голяма устойчивост в икономическото развитие преди да предприемат реални действия - „Фед и ЕЦБ чакат преминаване на нивата на БВП отпреди пандемията", за да коригират политиката на стимули и ликвидни инжекции", смята той.

Ваньов очерта серия от рискове, свързани високата задлъжнялост, търговските банки, пазара на ДЦК и други. От разговора стана ясно, че най-засегнатите сектори от пандемията сред борсово представените компании са далеч от възстановяване.

„Тук са включени авиокомпаниите, някои туристически сектори. За всички засегнати сектори ще мине много време за възстановяване от тази криза", смята Ваньов

Финансовият анализатор коментира и темите, свързани с волатилността, спекулациите и регулациите на криптопазара. Туитите и дейстията на Илон Мъск, които дирижираха цената на биткойна през последните дни, той определи като "качествена манипулация на един нерегулиран пазар".

Вижте повече във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:22 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 2 години
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още