IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АИКБ: Икономиката се възстановява, но неравномерно, мерките за бизнеса да продължат

Ще имаме доста туристи, когато се отворят "зелените коридори", каза Румен Драганов

11:58 | 31.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Alessia Pierdomenico /Bloomberg</em></p>

Снимка: Alessia Pierdomenico /Bloomberg

Икономиката се възстановява, дори по-бързо от очакваното, индустрията вече излиза от кризата, но възстановяването е много неравномерно. Ето защо мерките в подкрепа на бизнеса и заетостта трябва да продължат. Иначе можем да се превърнем в първата държава с прекратени антикризисни мерки. Голяма част от финансовите мерки в помощ на бизнеса приключват днес, каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев.

Той настоя за нов дизайн на мярката 60/40, като според него трябва да се намерят пари чрез преструктуриране на бюджета. По думите му за туризма също трябва да продължат мерките, защото секторът е в тежко състояние, а летният сезон е на прага.

"Поискали сме свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) и сме внесли текст за конкретни промени за удължаване на мярката за заетостта с още няколко месеца", заяви Велев.

"Предлагаме в модифициран вид мярката 60/40 да продължи. Когато предприятието е в принудителен престой, програмата покрива отсъстващия доход на 75%, така че хората да не останат с ниски доходи. Така функционира в цял свят, освен в България", каза още той. 

Велев припомни, че ресторантьорският бизнес все още работи при ограничения и спадът в продажбите не е преодолян.

"Повече от година мина от старта на тази мярка, а досега по нея парите бяха разхищавани. В мярката за фиксираните доходи за затворените бизнеси също има забавяне, трябва да се ускорят заплащанията", подчерта председателят на АИКБ.

"Напълно подкрепяме това, че мерките трябва да бъдат продължени. Изключени са хижите, тъй като попадат в закона под друга точка. В момента всички хижари, които кандидатстват за тези мерки, не могат да получат подкрепа", каза на свой ред председателят на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов

По думите му е положително е предложението на служебното правителство за ученическия туризъм. Служебният кабинет обяви мерки за подпомагане на бизнеса, а една от тях ще подпомогне конкретно туризма - безплатна почивка за 30 хил. учители и ученици.

"Руският пазар миналата година беше 20 хил. общо, така че 30 хил. не е малко. 15 млн. лв. ще влязат в туристическите предприятия, всяко нещо е плюс", посочи Драганов пред Bulgaria ON AIR.

"Отворихме границата с Румъния, като казахме, че може да влизат без PCR тестове. Ще имаме доста туристи, когато се отворят "зелените коридори". Имаме доста поляци, в Слънчев бряг е пълно с поляци", отбеляза той. И добави, че характерът на туризма в България е индустриализиран - имаме поточност при чартърните полети, които започнали веднъж, не може да бъдат прекратявани. Може да постигнем пик, ако върнем чартърния туризъм, убеден е той. 

"Туроператорите искат да знаят ще летят ли, или няма да летят, дали ще бъдат прекъснати, ако летят, както и какво се случва с лице, което вдигне температура и се окаже положителен - къде го карантинираме и за чия сметка", настоя Драганов.

По думите му решенията трябва да се ускорят, защото губим конкурентно предимство, като не даваме хоризонт. „Ако с това темпо на костенурка се движим, ще загубим възможност за индустриализиран туризъм или ще започнем сезона доста по-късно от други дестинации. Много скоро ще видим в ЕС, че масово ще отворят пътуванията. Въпросът е по какъв начин политически ние ще дадем отговор", коментира още Драганов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:06 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още