IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нов играч се появи на пенсионноосигурителния пазар

„Пенсионноосигурително дружество ДаллБогг: Живот и Здраве” ЕАД, което обаче все още е в процес на учредяване, получи лицензия

17:17 | 31.05.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде пенсионна лицензия на „Пенсионноосигурително дружество ДаллБогг: Живот и Здраве” ЕАД, което обаче все още е в процес на учредяване. Това става ясно от сайта на регулатора, а информацията може да се разглежда като любопитна новина, защото от години на този пазар не е излизал нов играч. 

"ДаллБогг: Живот е здраве" е известна и на застрахователния пазар. Към края на 2020 г. тя заема пазарен дял в общото застраховане от 8,21%, което основно се дължи на полици по задължителната „Гражданска отговорност“. От около 200 млн. лв. премиен приход в края на миналата година малко над 151,6 млн. лв. са по задължителната застраховка.

Дружеството е водещо при застраховка „Гаранции“, освен това е с най-голям ръст на приходите за изминалата година.

Според законодателството пенсионната лицензия позволява на дружеството да извършва дейност по допълнително пенсионно осигуряване след получаване на разрешение от Комисията за финансов надзор за управление на фонд за допълнително пенсионно осигуряване. Разрешението се издава за всеки фонд поотделно, уточняват от КФН.

Към момента в България оперират девет пенсионноосигурителни компании, като трите най-големи са "Доверие", "Алианц" и "ДСК-Родина". 

к2 к2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 0
15%
преди 2 години
Оле-мале... Бог да пази бъдещите пенсионери!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Тия са абсолютни *** като застрахователи ! Айде, заминаха ви паричките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още