IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От 70 плажа на концесия само 13 са кандидатствали за "Син флаг"

Налице е нисък интерес и никаква подкрепа от държавата за стимулиране на концесионерите да се включат в тази престижна надпревара

16:53 | 31.05.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От 70 плажни ивици, отдадени на концесия и под наем по българското Черноморие, само 13 са кандидатствали за наградата за "Син флаг". „Златни пясъци“ и Централният плаж в Бургас, както и плаж "Харманите" в Созопол, плажовете на ваканционното селище "Дюни" и тези в местността "Аркутино" са сред носителите на Световната екологична награда "Син флаг" тази година.

"Син флаг" е международна програма, която обследва крайбрежните ивици по различни показатели - качество на водата, състоянието на околната среда, безопасност и добро управление.

В списъка с отличените със "Син флаг" плажове тази година влизат трите плажни ивици на Слънчев бряг, Южният плаж в Несебър и други. За този сезон са отпаднали от наблюдението на програмата дългогодишните участници като плажовете на ваканционно селище "Елените" и плаж "Оазис". 

"В Българско движение "Син флаг" въпреки стремежа ни да привлечем повече кандидати, повече отличени през годините, реално се сблъскваме с нисък интерес и никаква подкрепа от държавни, общински и областни управи, които биха могли да стимулират концесионерите да се включат в тази престижна световна надпревара“, каза за БНР Станимир Георгиев, председател на Управителния съвет на Движението "Син флаг".

Според него незаинтересоваността се дължи на ниска туристическа култура и интереси в друга област, не в маркетинга.

"Това е безспорен маркетингов продукт - "Син флаг", най-изявеният световен екоетикет за плажове, няма по-престижна награда в света, емблема на всеки туризъм по света, в България е точно обратното", посочи той.

По думите на Георгиев някои от нередностите по плажовете, които не се поддържат добре, са свързани със заустване на отпадни води, което е катастрофално за качеството на водата.

"Това е един от белезите, които програмата "Син флаг" следи с редовни изследвания през сезона. Всяко изливане на води, дори дъждовни води, примесени с някакви отпадни нелегално заустени води, влошава състоянието и качеството на водата и това е катастрофално за хората, които се къпят там", коментира Георгиев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
doba
преди 2 години
Колко струва за да кандидатсваш за това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още