IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелената сделка захранва засега основно „Газпром“

Кого обслужват т. нар. "европейски лидери" с политиките си, пита Боян Рашев

08:29 | 01.06.21 г. 18
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на &quot;Газпром&quot; в Москва. <em>Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV</em></p>

Централата на "Газпром" в Москва. Снимка: EPA/MAXIM SHIPENKOV

„Бегъл поглед върху презентацията на финансовите резултати на „Газпром“ за първото тримесечие, 2021 г. (спрямо първото тримесечие, 2020 г.) действа много отрезвително за всеки, който все пак се интересува от реалните резултати от европейските политики“, пише енергийният експерт Боян Рашев във Facebook. И дава конкретни примери за това: 

1. Въпреки блокиранията и ограниченията в сила през първото тримесечие на  2021 г. „Газпром“ подобрява значително резултатите си отпреди пандемията.

2. Огромен ръст на приходите (+31%) и печалбата преди данъци и такси (+38%) - забележете какво се случва с нетната печалба, коментира Рашев.

3. Ръст на цените на акциите със 110% при 64% ръст на цените на газа (след Q3, 2020 г.).

4. Ръст на потреблението и общия внос в Европа с 9% при спад на собствената продукция (-10%) и вноса на втечнен природен газ (-25%).

5. Празни хранилища през април, които задължително трябва да бъдат запълнени през лятото.

6. Високи и растящи цени на въглеродните квоти, които изтикват въглищата, вдигат потреблението на природен газ и бутат цените му нагоре - още повече увеличават ползите за „Газпром“.

Всичко това според Рашев е истинско доказателство, че тръбният газ (тоест „Газпром“) поне засега е основният бенефициент от възхода на потреблението на природен газ в Европа.

Когато след няколко месеца излязат резултатите на „Газпром“ за второто тримесечие на 2021 г.  на фона на движението на цените на газа, те със сигурност ще бъдат още по-добри, обзалага се Рашев. В същото време обаче големите европейски компании като Shell, BP, Total, Eni биват постепенно задушавани в хватката на „безумния зелен популизъм“...

И в края на анализа си Рашев задава логичен, и по думите му „политнекоректен въпрос“: Кого обслужват т. нар. "европейски лидери" с политиките си?


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 1 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Митьо, дребосък комплексиран, я кажи на какво те направиха днес в Клубът на инвеститора у фейса? Получи си заслуженото, продавачо на застраховки и даскалче на дребно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 5 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Сега това ли ти е новата опорка - че тръбите щели да строят празни? Хахахах - аз пък ти казвам, че ще са набичени до дупка... вярно, че на укри и поляци ще им пресъхне далаверката, ама това си е техен проблем, да не са се зъбили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 2
Императорът
преди 2 години
Наиситна ли мислиш, че Спъващият се по стълбите може да забрани на европейските потребители (и то не само от една страна) да ползват природен газ откъдето си искат? Сега разбирам, че душичката ти се гърчи, ама все пак опитай да си реалист. На кого ще наложи санкции това чучуло и кой ще го търпи? Нали накрая ще се стигне до международен съд - и тоя ще си подвие куйрука... защото Европа не е Еритрея !!! Никой повече няма да търпи тия, дето ти подхвърлят по някой и друг цент !!! както и преди ти казах - една частна руска компания направи световния жандарм за посмешище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 1
korn
преди 2 години
Трябва да дадем нещо и на руснаците. Без тях ЕС нямаше да го има в сегашния му вид. В сетовната игра няма държава която само взема, трябва и да даваш. Отговора на въпроса на Рашев е-зелената сделка обслужва интересите на ЕС и европейците. Повече мир и чист въздух никога не вредят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 6 rate down comment 6
vzhekoff
преди 2 години
Вече взе и да послъгваш директно. Преди си мислех,ч е си само *** и ***. Не знам кой какво ти е обещавал, ама знам, че ти си пърдиш, а тръбите се полагат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 4 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Хахаха..... изсмя се стоенчо на развален руски. Ти ми беше обещал в средата на април да си ги построил. Какво да те правя, като не си спазваш обешанието. Колкото до потоците, винаги съм твърдял че това са едни големи руски празни приказки(тръби). Направи справка за капацитета на силата на сибир и турски, за транзитираните количества и пак ми се обади. Големи, големи, големи пyтински празни приказки.PS Отивам на риба. Ако хвана някой шaрaн ще го надпиша с водоустойчив фулмастер "vzhekoff" и ще го върна във водата. Само във форума ли ще имаме такъв шaрaн?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
vzhekoff
преди 2 години
Пръдле, пак те питам, какво става с тръбите, нали бяха празни приказки :)Празни като главата ти.До 4-5 дена едната тръба на СП2 ще е готова, а до края на лятото и другата. ТП 2 си работи и е пълен, нашите правят яка пачка от транзита, а можеше да е поне 2х по толкова. Я кажи по колко купуваме шистака и втечнения, и да сверим с цената на любимия ти Газпром. За един прЕятел питам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 2 години
Смeшник, Байдън иска Германия да спре газопровода и вероятно ще го постигне със следващото правителство. Ако не се случи, той може да го унищожи, като наложи санкции на крайните потребители когато си пожелае. Наистина обаче след предстоящото въвеждане на карбоновите данъци (22 - 24 година) това не е необходимо. Ако имаш една капка aкъл, дай си сметка, че заради тия потоци чистата печалба на газпром падна от 40 000 000 000 $, на 0(наистина голяма НУЛА) долара. Колкото до турците не ги мисли. синият им поток внася на цена определена спрямо петрола, а турският им на спотови. Както им е удобно. Затова миналата година синият стоя 6 месеца празен, а и като цяло количествата за турция паднаха два пъти. путине, путине, вятър те ве на бял кон качена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Пръдле, какво става с газопроводите ? Нали нямаше да ги има :)Гледам нещо и Байдъна развя бяло знаме, само ти продължаваш с метеоризмите.Апропо вчера имаше статия как започваме да плащаме вс епо-скъп за диверсификацията си.Турците купуват само тръбен газ на по 209$ за 1000 кубика от Газпром, а ние понеже си предоговорихме формулката, вече купуваме по смесена формула, а там спот-цените са по $286 в момента с тенденция за ръст.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 2 години
Хахахаха......От 40 000 000 000$ на 0$.....изсмя се стоенчо на развален руски.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още