IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът на ЕС да разчита на Гренландия за редките метали се препъва в новия кабинет

Правителството на острова планира да спре проекта Kuannersuit заради опасения за въздействието на залежите от уран там върху околната среда

14:09 | 01.06.21 г. 3
<p>
	<em>Край бреговете на Гренландия. Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Край бреговете на Гренландия. Снимка: Bloomberg LP

Планът на ЕС да осигури доставките си на редкоземни метали – жизненоважни за осъществяването на зеления преход, се сблъска челно с Гренландия. Новото коалиционно правителство от две партии на автономната датска територия планира да спре един от най-големите проекти за добив на редкоземни метали в света заради опасенията, че радиоактивният уран, какъвто има в находището, може да навреди на местната околна среда, пише онлайн изданието Politico.eu.

Перспективата, че мината, известна като Kuannersuit, може да бъде спряна, е тежък удар по дългосрочния план на ЕС за добив на по-редки земни метали, които са ключови за производството на редица зелени технологии - от електрически автомобили до вятърни турбини.

ЕС е все по-загрижен, че да разчита на Китай – доставчик на по-голямата част от "критичните" суровини, определени като икономически важни и с висок риск пред доставките, е неразумно на фона на продължаващото дипломатическо напрежение между Брюксел и Пекин.

„Новата коалиция не подкрепя добива на уран“, коментира пред Politico Наая Хиелхолт Натаниелнес, новият министър на минното дело на Гренландия. Нейната партия, Инуитската атакатигия (IA), сложи в центъра на програмата си прекратяването на добива на редкоземни метали и уран и сега ще трябва да изпълни обещанието си от предизборната програма.

Натаниелсен посочи, че все още не се е срещнала с базираната в Австралия компания, развиваща мината, но очаква правителството да направи съобщение за проекта „преди лятото“. Понастоящем предложението подлежи на публично изслушване, което трябва да приключи до 1 юни.

„Предполагам, че ще спрат проекта“, казва Ерик Йенсен, лидерът на партията „Сиюмут“, която стана втора и загуби властта си. Партията подкрепя мината, но също се отдръпна от проекта през последните месеци. „В момента сме неутрални по въпроса, защото бихме искали първо да видим процеса на изслушване и какво казват геолозите за проекта“, допълва той.

Залежите в Kuannnersuit, която се намира в по-гостоприемния югозапад на Гренландия, са открити от датски геолози в средата на 50-те години. Добивът им получава сериозен публичен тласък през 1957 г., когато датският физик, носител на Нобелова награда Нилс Бор, посещава мястото и изразява оптимизъм за добива.

След десетилетия търсене на уран за евентуални ядрени електроцентрали в Дания, Копенхаген прекрати програмата за добив на фона на нарастващата съпротива на населението срещу ядрената енергия.

През 2013 г. правителството на Гренландия отново промени курса си и след гласуване заяви, че добивът на уран може да се рестартира - който активизира проекта Kuannersuit с неговата комбинация от уран и редкоземни метали. Надеждите са проектът да осигури стотици добре платени работни места и жизненоважни държавни доходи.

Последна актуализация: 02:31 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
zelka007
преди 2 години
то не е кой знае колко голямо по площ , но пък е едно от малкото известни на човечеството многоелементни находища в света ... разработката му ще струва около $500млн , добивните дейности са планирани за около 37г . освен добив , планирано е и концентрацията и рафинирането да се извършват на площадката . уранът е страничен продукт в случая ... :))) . като цяло е далече от населени места . местните ще взимат добри пари , и като заплати и като концесионерни такси , щото добивът на редкоземни вече е политически въпрос , а не икономически . но те си знаят , все пак не ние живеем там ... тука що вой се вдигна за златната руда ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
От статията излиза че не е екологично да ставаме екологични. Ако се слуша всеки какво иска то никога няма да се свърши нищо, няма добро място за мини, където и да тръгнеш да копаеш все ще дойде някой да се оплаква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 2 години
Това обеснява историята със подслушването, в което са замесени датчаните и американците. Сблъсък на интереси с нашите ''американски партньори''.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още