IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Кожухарова: Имаше грешки в управлението на пандемията у нас

Най-голямата от тях беше създаването на паника, каза епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването

12:05 | 01.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Scotty Perry /Bloomberg</em></p>

Снимка: Scotty Perry /Bloomberg

Категорично при управлението на пандемията у нас имаше допуснати грешки. Най-голямата от тях беше създаването на паника. Това заяви епидемиологът и съветник на министъра на здравеопазването проф. Мира Кожухарова по Нова телевизия.

„Категорично имаше допуснати грешки. Трудно е за възприемане това, че в един момент числата показваха голям брой смъртни случаи у нас при относително не много голям брой положителни случаи”, коментира проф. Мира Кожухарова.

Тя отчете и факта, че по време на първата вълна у нас, както и в целия свят, не е имало достатъчно истински средства за предпазване, докато това сега вече не е така.

Професорът обясни, че коронавирусът, причинил тази пандемия, е нов, но епидемии и пандемии винаги е имало. „Причинителят за първи път циркулира сред хората, но епидемиите и пандемиите не са нещо непознато“, каза специалистът.

Според нея основната грешка е била още в началото. „Особено в началото аз не виждах епидемиологичния анализ на ситуацията – може би е било повече политически и клинично. Епидемиологията е една доста стара медицинска наука, пандемии е имало и преди и човечеството има определен опит”, посочи още проф. Кожухарова. И допълни: „Най-голямата грешка беше създаването на паника”. 

Кожухарова потвърди, че пандемията не е приключила и вероятно през есенния сезон ще има увеличаване на циркулацията на вируса навсякъде. България изостава много при ваксинацията на хора над 60 години, посочи епидемиологът. Данните за Испания и Португалия показват, че там възрастните хора са ваксинирани на 100%.

„Надявам се все повече хора да искат да се ваксинират. Сега е моментът по-възрастните хора да направят жест към порасналите си деца - да се ваксинираме и да им дадем възможност да бъдат спокойни и да престанат да ни мислят”, коментира проф. Мира Кожухарова.

Тя отбеляза, че възложеният от министър Стойчо Кацаров анализ на управлението на пандемията е важен и полезен.

„В епидемиологията е изключително важно, когато прилагаш някакви мерки, да се правят анализи. Целта им е да се прецени кое е било успешно и кое не и при следващи аналогични ситуации да се знае какво трябва да се прави. Трябва да си дадем сметка кое от правеното е било полезно. Такъв анализ би бил полезен”, каза още тя.

Проф. Кожухарова препоръча ваксина за децата със сериозни хронични заболявания, при останалите не е приоритетна тема.

Ако се вземат мерки между държавите, те трябва да са адекватни - ако има при нас високо разпространение, няма смисъл да имаме изисквания към съседните държави, коментира специалистът по отношение на влизането през границите. Нещата вървят към изравняване на мерките в страните около нас, обясни Кожухарова. Но за нея ваксината е основното за преминаване на границите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
BezEmotsia
преди 2 години
Професорът много бърка, паниката беше в световен мащаб, а не само у нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още