IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Меркел изпраща екип в САЩ в търсене на решение за "Северен поток 2"

Срещата ще се проведе броени дни преди визитата на Джо Байдън в Европа

14:19 | 01.06.21 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Преговорен екип, който да потърси решение за "Северен поток 2", заминава за Вашингтон в следващите дни, съобщава Bloomberg, позовавайки се на информация на германската медийна групировка Funke.

Делегацията се води от съветника по външната политика на канцлера Ангела Меркел Ян Хекер, както и от икономическия ѝ съветник Ларс-Хендрик Рьолер. Те ще разговарят с съветника по национална сигурност на американския президент Джейк Съливан и отговарящата за търговските въпроси Катрин Тай.

Пътуването през Океана е ключово на фона на желанието на САЩ да подобри отношенията си с Европа и е само броени дни преди първата официална визита на Джо Байдън в Европа като президент на САЩ. От 11 до 13 юни той ще бъде на срещата на върха на Г7 във Великобритания, а след това ще бъде в Брюксел на заседанието на НАТО.

В знак за своите намерения Белият дом премахна санкциите за проектната компания на газопровода - Nord Stream 2 AG  и нейния изпълнителен директор Матиас Варних, който е сочен за близък приятел на руския президент Владимир Путин.

Двете страни ще преговарят и за други конфликтни икономически точки, като например тарифите, въведени от президента Доналд Тръмп, касаещи вноса на европейски стомана и алумний в САЩ, коментират още руски медии по повод информацията.

Преди дни от "Газпром" коментираха, че строителството на газопровода по дъното на Балтийско море е в ход, но е трудно да се изчисли кога ще бъде финализиран. "Северен поток 2" е почти довършен - остават броени километри във водите на Дания и в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
кой е тоя съд , дето не е собственост на америка бе импе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Императорът
преди 2 години
Какво има да се преговаря с наглеци? Направо им кажете, че ще купувате газ откъдето ви е най-изгодно - и ако САЩ се опитат да ви пречат, Международният съд ще ги застави да клекнат... мнооого ниско !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още