IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция кара Европа да помпа мускули преди срещата на НАТО

Париж се тревожи, че без дразнителя Доналд Тръмп усилията за обща европейска отбрана ще пропаднат

15:42 | 05.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Слушайки коментарите на френския министър на отбраната Флоранс Парли, става ясно, че Франция е доволна от завръщането на САЩ в дипломатическите отношения и липсата на Доналд Тръмп на следващата среща на НАТО в Брюксел, пише европейското издание Politico. Но Париж се тревожи за едно - че нормализирането на връзките между ЕС и САЩ  ще забави или дори спре осъзнаването на Европа, че се нуждае от повече средства за отбрана.

Според Парли Европа трябва да прави повече за собствената си отбрана. Тя коментира в интервю за Politico, че Тръмп е бил брутален в изказа си, но реалността действително е такава. "Смятам, че и президента Джо Байдън смята същото", допълва френският министър на отбраната.

Франция има най-големите разходи за отбрана в ЕС, посочва още изданието. След Brexit тя остава единственият постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и единствената, която притежава ядрено оръжие.

Често европейските партньори обвиняват Париж, че не обръща внимание на техните нужди в сферата на отбраната, опитва се да им наложи своите идеи за сигурност, както и да засили потенциала си чрез тях. Критиците от двете страни на Океана обвиняват Франция, че с призивите си за силна европейска отбрана всъщност застрашават единството на НАТО или пък се опитва да пробута продуктите на своята военна индустрия.

Парли обаче отрича категорично тези коментари. За нея стабилната европейска отбрана е от съществено значение за укрепването на НАТО. Европейските партньори трябва да приемат фундаменталните промени, независимо кой е в Белия дом, казва тя.

Срещата на НАТО ще се проведе в Брюксел на 14 юни. Очакванията са голямата тема да бъде именно с какво допринася Европа към Алианса, вече в много по-спокойна обстановка - без Доналд Тръмп. Една от спорните точки се очаква да бъде искането на Вашингтон да насочи фокуса към Китай, което не се споделя от всички съюзници, както и действията на Русия в Украйна, Беларус, кибератаките, както и споразуменията за контрол върху оръжията.

Европейците имаме собствен глас в НАТО и много общи точки със САЩ, но това не означава, че нямаме собствени специфични проблеми, които да защитим. Пример за това е именно Китай - Европа наскоро втвърди позициите си, но съвсем не споделя опасенията на Вашингтон. "Ако САЩ и Китай са в конфликт, трябва ли и ние европейците да бъдем в конфронтация с тях?", коментира още Парли.

В Европа бяха изненадани и от бързото решение на Байдън, без много консултации със съюзниците, за изтегляне на войските от Афганистан. Това трябва да бъде предупреждение към европейците, че дори и Вашингтон да е сменил тона, то собственото им усещане за националните интереси ще продължи да е водещо при вземането на решения.

Ако Алиансът не постигне адекватен отговор на тези проблеми, отново ще се повдигне въпросът за виталността на НАТО, пише още Politico. През 2018 година Еманюел Макрон коментира, че организацията е в "мозъчна смърт".

Франция подкрепя силно и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, но е против идеята му за увеличаване на финансирането. "Това не са пари, които ще отидат за подобряване на европейските усилия за отбрана в полза на НАТО. А какво ще се прави с тях? Никой не е в състояние да каже. Трябва да удвоим бюджета и тогава ще помислим какво да правим с парите ли?", коментира министърът на отбраната в интервюто си за Politico.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още