IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия и ОПЕК печелят от битката на активистите срещу западните петролни гиганти

Западните компании се готвят значително да намалят емисиите си, което на практика означава намаляване на производството, от което ще се възползват други

08:11 | 02.06.21 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Активистите за опазване на климата, които отбелязаха големи победи срещу западните петролни гиганти миналата седмица, получиха неочаквана подкрепа от петролните столици на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Русия.

Понесените загуби в съдебните и заседателните зали означават, че Royal Dutch Shell, ExxonMobil и Chevron са под засилен натиск да намалят вредните си емисии по-бързо. Това обаче е добра новина за саудитската компания Saudi Aramco, за Abu Dhabi National Oil Co. и за руските „Газпром“ и „Роснефт“, пише Ройтерс в свой материал.

Това означава повече работа за тях и за страните от ОПЕК.

„Търсенето на петрол и газ е далеч от пика си и доставките ще са необходими, но на международните петролни компании няма да им е разрешено да инвестират при тази среда, което означава, че националните петролни компании ще трябва да се намесят“, коментира Амрита Сен от консултантската компания Energy Aspects.

Активистите спечелиха голяма победа със съдебното решение на нидерландски съд Shell значително да намали емисиите си, което на практика означава намаляване на производството нефт и газ. Компанията мисли да обжалва.

В същия ден две водещи американски компании - Exxon Mobil и Chevron, загубиха битки с акционери, които ги обвиниха в мудност в битката с климатичните промени.

Международната агенция по енергетика (МАЕ), която регулира енергийните политики на запад, призова миналия месец за отказ от нови петролни и газови проекти. Но не даде ясна формула за това как да бъде намалено търсенето.

„Той (докладът на МАЕ) е продължение на филма „Ла-ла ленд“. Защо да то приемам на сериозно?“, попита саудитският министър на енергетиката принц Абдулазис бин Салман.

Враждебни режими

Според високопоставен представител на руската „Газпром“ „изглежда Западът ще трябва да разчита повече на това, което нарича „враждебни режими“ за доставките си“.

За момента от Saudi Aramco, Adnoc, „Роснефт“ и „Газпром“ отказват коментар.

Западните петролни гиганти като Shell драстично разшириха дейността си през последните 50 години, докато Америка и Европа се опитваха да скъсат със зависимостта си от доставки от Близкия изток и Русия.

Сега същите тези енергийни гиганти на запада създават планове за значително намаляване на емисиите си до 2050 г., но инвеститорите очакват по-бързи действия.

Saudi Aramco, която е листната на саудитската борса, но остава в по-голямата си част държавна собственост, не е подложена на такъв натиск, макар че Рияд обещава също да увеличи използването на възобновяема енергия.

Водещите западни петролни компании контролират около 15% от международното производство, докато ОПЕК и Русия имат дял от около 40%. Този дял остава относително стабилен през последните десетилетия, като на нарастващото търсене отговаряха нови производители, като части шистови компании в САЩ, които сега са изправени пред сходен климатичен натиск.

Запазване на дивидентите

От началото на 90-те години световното потребление на петрол нарасна до 100 млн. барела дневно от 65 млн. барела, като най-голям дял от растежа отива за Азия.

Страни като Китай и Индия не са обещавали да намалят потреблението си на петрол, което на глава от населението все още е само една частица от това на запад.

Но макар и натиска от активисти, инвеститори и банки за намаляване на емисиите, западните компании също така са натоварени и със задачата да поддържат високите си дивиденти въпреки немалките си задължения.

„От съществено значение е световната петролна индустрия да нагоди производството си с парижките цели“, коментира Ник Стансбъри от компанията Legal & General. Той обаче отбелязва, че това трябва да се прави в съответствие с политиките, промените в търсенето и промените в световната енергийна система.

„Принуждаването в съда на една компания да го направи може (ако има изобщо някакъв ефект) само да доведе до по-високи цени и пропуснати печалби“, коментира още Стансбъри.

Дела във връзка с климата са били завеждани в 52 държави през последните две десетилетия, като 90% от тях са в САЩ и Европейския съюз, посочват от консултантската компания Verisk Maplecroft.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 2 години
Да, по външни клозети на глава от населението са първи!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
Стоян Петров
преди 2 години
Объркал си се. Сeкc и пиeне не се броят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 4
doba
преди 2 години
Зелков,За харабите донякъде си прав.Руснаците са на световно ниво в редица области.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 2 години
човек , тия освен петролът и газта са гола вода във всичко . без изключение . в това число и матушката . те не могат да си произведът нищо сами . това което имат като някакви производства , цялата им технологична база е европейска , японска , американска ... те отскоро инвестират в рафинерии и преработват петрол в гранули за различни пластмаси ... :))) ... масово в опек си внасят дори нафтата и бензинът ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 2 години
няма връзка между двете неща... по запаси топ 11 държави, 8 са в опек, другите три са сащ, канада и русия.... със...без активисти, петрола си е при тях, режимите са същите, технологиите при нас.. нема разлика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
evlogi
преди 2 години
Точно преди няколко дни дебатирах тука с един колега по тази тема.Явно не е само мое предположение,че след 10-15 години ще сме силно зависими от подобни режими.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още