IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Давид Леви: Международната ситуацията в момента е силно променена

Властта в Израел е напът да се смени, коментира анализаторът

09:54 | 02.06.21 г.
Давид Леви: Международната ситуацията в момента е силно променена

Сегашната администрация във Вашингтон би предпочела всеки един на мястото на израелския премиер Бенямин Нетаняху, който беше много близък с бившия президент Доналд Тръмп. Международната ситуацията в момента е силно променена. Администрацията на Байдън възстанови потока от свежи пари към Иран и оттам подкрепата за палестинската военна организация Хамас. Хуманитарната помощ за възстановяване на Газа трябва да отиде при жителите й, а не за ирански ракети. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Давид Леви, международен анализатор.

Политическата ситуация в Тел Авив е динамична. Властта в Израел е напът да се смени, след като Нетаняху бе на власт през последните дванадесет години. В рамките на 2 години имаше 4 пъти избори, като всеки път не можеше да се излъчи стабилно управление. Един от близките партньори на Нетаняху Нафтали Бенет се отказа от партньорството с него, за да отиде при опонента му, обясни още гостът.

„Бенет, който ръководи формацията "Ямина", първо започна да води преговори с опозиционния лидер Яир Лапид. Те стигнаха почти до финалния си етап и обявяването на новото правителство най-вероятно ще се случи в близките часове. Цената на това споразумение е, че лидерът на партията „Ямина“, която има само 6 места в израелския парламент, Нафтали Бенет ще бъде първият премиер в едно ротационно споразумение с най-голямата опозиционна партия на Лапид“, каза Леви. 

„Нетаняху изпрати писмо до президента, в което твърди, че Бенет не може да бъде министър-председател, защото мандатът е връчен на Лапид и ще изтече днес. В израелското законодателство няма еднозначно решение по този въпрос“, смята гостът.

От думите на международния анализатор стана известно, че целта на коалицията, която се е обединила срещу Нетаняху, е да предотврати за пети пореден път нови избори в Израел.

„Тя е съставена от осем различни формации, които са противоположни от идеологическа гледна точка. Това, което ги обединява, е желанието им за стабилизиране на икономиката и отстраняването от властта на Бенямин Нетаняху“, уточни той.

Целия разговор вижте във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още