IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Tesla се провали с контрола на туитовете на Мъск

SEC и производителят си разменят безкрайни писма в кореспонденция, която засега не заплашва с нови наказания концерна и изпълнителния му директор

10:57 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Засега опитите Мъск да бъде поне отчасти заглушен в социалните мрежи остава само опит. <em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Засега опитите Мъск да бъде поне отчасти заглушен в социалните мрежи остава само опит. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Американските борсови регулатори са заявили на Tesla Inc. през миналата година, че използването на Twitter от страна на главния изпълнителен директор Илон Мъск е нарушило два пъти съдебна политика, изискваща неговите туитове да бъдат предварително одобрени от адвокатите на компанията, става ясно от документи, получени от The Wall Street Journal.

През 2018 г. Tesla и Комисията за ценни книжа и борси (SEC) сключиха извънсъдебно споразумение, тъй като според властите Мъск е извършил измама, като пише в Twitter за потенциалното изкупуване на неговата компания. Мъск плати 20 милиона долара за уреждане на случая - Tesla също плати 20 милиона долара - и се съгласи публичните му изявления в социалните мрежи да бъдат наблюдавани от адвокатите на концерна.

В кореспонденция, изпратена до Tesla през 2019 и 2020 г., SEC заяви, че туитовете, които Мъск пише за обемите на производство на соларните покриви на Tesla и за цената на акциите не е преминала необходимото предварително одобрение от адвокатите на Tesla. Комуникацията, за която не е писано по-рано, подчертава текущото напрежение между най-големия корпоративен регулатор в страната и Мъск, който публично се подигра на SEC дори след извънсъдебното уреждане на искове.

SEC заявява пред Tesla през май 2020 г., че компанията не е успяла „да наложи тези процедури и контрол въпреки многократните нарушения от страна на  Мъск“. В писмото, подписано от Стивън Бухолц, висш служител на SEC в нейния офис в Сан Франциско, се добавя: „Tesla се отказа от задълженията, изисквани от нея със заповедта на съда“.

Tesla, Мъск и SEC не са коментирали темата. WSJ e получил кореспонденцията, позовавайки се на федералния закон за свобода на информацията.

Сблъсъците на Мъск със SEC са част от неговия  и на Tesla модел на заобикаляне на правилата или предотвратяване на опити за налагане на правила. Tesla също така се  сблъска и с Националния съвет по безопасност на транспорта и държавните служители по безопасност и здраве на работните места в Невада. Друга компания, управлявана от Мъск, SpaceX, пък има понякога спорни отношения с Федералната авиационна администрация.

Изискването за предварително одобрение на активности в социалните медии е необичайно условие от страна на SEC, което регулаторите рекламираха като начин за подобряване на корпоративното управление на Tesla след разследването през 2018 г. Сделката накара също така Мъск да се откаже от ролята на председател, а Tesla да назначи двама независими директори. Мъск и Tesla разрешиха разследването на SEC, без да признаят или отрекат неправомерни действия.

От самото начало политиката за социални медии беше трудна за прилагане от SEC. Комисията обвини Мъск в нарушаване на правилата през февруари 2019 г. и поиска федерален съд в Манхатън да го обвини в неспазване. Съдията сигнализира, че иска двете страни да уредят спора и те се съгласиха да модифицират политиката, като изяснят кои теми изискват предварително одобрение. Те са били идентифицирани като такива, включващи съобщения за производствените цифри, новите бизнес линии и финансовото състояние на компанията.  

След няколко месеца SEC отново пише на Tesla, поставяйки под въпрос тиут, който Мъск пише на 29 юли 2019 г., в който се казва: „Увеличаване на производствената линия бързо. Надявайки се да произведем ~ 1000 соларни покрива/седмично до края на тази година".

Този туит попадна под изискването за проверка на всички публични съобщения, които се отнасят до „производствени данни или данни на продажби или доставка“, пише SEC в писмо до Tesla от август 2019 г. Tesla заяви пред агенцията, че Мъск не е изпратил туита за преглед и че по-късно комисия е решила, че той не изисква разрешение, тъй като е „изцяло пожелателен“, според разказа на SEC за кореспонденцията ѝ с компанията.

По-малко от година по-късно, на 1 май 2020 г., акциите на Tesla се понижиха, след като Мъск написа в Twitter, че „цената на акциите на Tesla е твърде висока“. Това отново предизвика писмо от Бухолц.

Tesla казва на агенцията, че нейните адвокати не са прегледали този туит, който компанията определи като „лично мнение“, което не изисква разрешение. Когато SEC е потърсила записи, свързани с туита, Tesla казва, че такива няма, пише агенцията в писмо до Tesla на 8 май 2020 г. Туитът на  Мъск разглежда финансовото състояние на компанията, тема, предмет на политиката, твърди регулаторът.

„На фона на многократните откази на Мъск да предостави своите писмени съобщения в Twitter на Tesla за предварително одобрение, ние сме много обезпокоени от многократните твърдения на компанията, че не е имало нарушения на политиката“, пише SEC в това писмо.

По-късно същия месец външният съветник на Tesla е отговорил, че туитването относно цената на акциите на Tesla не е обхванато от споразумението, става ясно от копие от писмо, отделно получено от WSJ. Адвокатите заявяват, че регулаторите са се опитали да „тормозят Tesla и да заглушат Мъск“ с разследвания, които „се проточват безкрайно“.

„Серийният характер на тези разследвания ни оставя дълбоко загрижени, че SEC умишлено се прицелва към Мъск с неподходяща цел“, пише адвокатът Алекс Спиро.

Мъск, който понякога е остро критичен към регулаторите, се нахвърли срещу агенцията скоро след това, изписвайки през юли туит: „SEC, съкращение от три букви, средната дума е „На Илон (Elon’s)“.

В писмо до юристите на Tesla от юни 2020 г. SEC заяви, че се надява да разреши разногласията, без да се стигне до съд. Регулаторът пише, че Tesla и неговите адвокати „отказаха да се ангажират по съществен диалог относно туита на 1 май“.

Изглежда, че поне засега спорът е в безизходица и без допълнителни последици за компанията или Мъск, предполага кореспонденцията. Адвокатите на Tesla се аргументират срещу твърденията на SEC за туитовете, а SEC никога не се обърна към съда, за да поиска намеса на съдия.

SEC завърши писмо от юни 2020 г. с искане: „Призоваваме компанията да преразгледа позициите си по този въпрос, като работи за прилагане на контрола и процедурите за оповестяване ... за предотвратяване на допълнителни вреди на акционерите“.

Споровете за туитовете на Мъск не означават, че решението е било сгрешено, казва Джил Фиш, професор по право в Университета на Пенсилвания. Корпорациите и изпълнителните директори все още работят върху това как да използват социалните медии, казва тя, а надзорът от регулаторите може да помогне за подобряване на нещата. Лидери като Мъск, който оказва силно въздействие на пазарите, заслужават специално внимание, каза тя.

„Трудно е да се изготви съдебна заповед, която да позволява известна комуникация, но също така потенциално да я ограничава или наблюдава“, казва  Фиш. „Първото подобно решение таймаут е просто несъвършен инструмент“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още