IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Обърнатата парична политика на Ердоган потопи лирата до ново дъно

В сряда турската лира отслабна с около 3% до 8,8 лири за долар, но по-късно се възстанови леко

11:15 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цената на турската лира достигна ново рекордно дъно спрямо долара, след като турският президент Реджеп Ердоган отново призова за понижаване на лихвените проценти, посочвайки летните месеци като целеви срок.

„Говорих с гуверньора на нашата централна банка днес. Наложително е да понижим лихвените проценти. Затова ще достигнем приблизително юли и август, така че ставките да започнат да падат“, коментира турският лидер в интервю за телевизия TRT късно във вторник.

В сряда турската лира отслабна с около 3% до 8,8 лири за долар. По-късно тя успя да възстанови част от загубата и към 10 ч. българско време се разменя с понижение от близо 1% до 8,6191 лири за долар.

Коментарите на Ердоган са част от неговото нетрадиционно виждане, че по-ниските разходи по заеми ще помогнат за забавянето на инфлацията – обратното на широко разпространеното мнение на повечето централни банкери по света. Намаляването на лихвените проценти ще понижи разходите на производителите и евентуално ще доведе до по-бавно увеличение на потребителските цени, смята Ердоган.

„Ако премахнем бремето на лихвените проценти от инвестициите и разходите, то тогава ще навлезем в една по-спокойна среда, тъй като лихвените проценти предизвикват високата инфлация“ на първо място, посочи още държавният глава.

Неговите призиви за понижаване на ставките увеличават натиска върху управителя на централната банка Сахап Къвджъоглу, който дойде на поста, след като президентът уволни неговия предшественик заради прекомерно затягане на паричната политика.

Но при инфлация, която е над три пъти официалната цел от 5%, е невъзможно за Къвджъоглу все още да прибегне до облекчаване на цикъла. Твърде ранни понижения на лихвите в миналото доведоха до слаба лира, което на свой ред увеличи още повече потребителските цени и накара централната банка да прибегне до още по-големи увеличения на ставките.

„Отрицателната реакция на турската лира подчертава неодобрението на пазара за подобен вероятен ход във време на постоянно висока инфлация“, коментира Митул Котеча, стратег на TD Securities в Сингапур.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още