IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Южна Корея достигна 9-годишен рекорд

За втори пореден месец поскъпването надвишава целта на централната банка от 2%

12:25 | 02.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloomberg LP</p>

Снимка: Bloomberg LP

Инфлацията в Южна Корея се ускори през май до най-високата си стойност от 2012 г., след като възстановяването на икономиката набира темпове, затвърждавайки мненията, че централната банка може да бъде сред първите в региона, която започва нормализиране на политиката.

Инфлацията се ускори до 2,6% на годишна база спрямо 2,3% през април, показват данните на статистическата служба в сряда, като те съответстват на средната оценка на икономистите. В сравнение с предходния месец потребителските цени са нараснали с 0,1%, предава Bloomberg.

Инфлацията расте в световен мащаб, тъй като нарастващите разходи за суровини се отразяват на по-високите потребителски цени и предизвикват дебати за това кога централните банки могат да започнат да повишават отново лихвените проценти. За централната банка на Корея по-бързото нарастване на цените отразява и разширяването на икономическото възстановяване, което оправдава призива на гуверньора за своевременно излизане от рекордно ниските лихвени проценти.

Днешните данни бележат втория пореден месец, в който базовата инфлация в Корея надвишава целта на централната банка от 2%. Макар да отбелязва, че ръстът е частично стимулиран от отрицателното въздействие през май 2020 г., финансовият министър Хон Нам-ки каза, че цените на услугите се повишават и с подобряването на потреблението.

Повечето централни банкери се стремят да намалят рисковете от избягалата от контрола инфлация, заявявайки, че увеличението на цените ще бъде временно. През миналата седмица централната банка на Южна Корея повиши прогнозата си за тазгодишната инфлация до 1,8% от 1,3%, но запази прогнозата си за следващата година непроменена на 1,4%.

И макар че засилените икономически очаквания на централната банка накараха някои анализатори в банки, включително Citigroup и JPMorgan, да прогнозират повишение на лихвените проценти тази година, много от тях все още залагат, че подобен ход ще се случи едва през 2022 г.

„Банката ще действа, когато види, че инфлацията се затвърждава“, прогнозира Лим Донг-мин, икономист в Kyobo Securities. „Ускоряването на инфлацията е глобално явление, което до голяма степен се очакваше. Въпросът е дали тази инфлация, предизвикана от суровинните разходи, ще се разлее в инфлацията, насърчена от търсенето“.

Данните от май показват, че транспортните разходи са поскъпнали с 9,2% спрямо година по-рано, докато цените на храните и безалкохолните напитки са нараснали със 7,4%.

Налице са и признаци, че потребителското търсене набира скорост. В ресторантите и хотелите цените са се покачили с 2%. Цените за развлеченията са нараснали с 1%, въпреки че цените на комуникациите са се понижили с 2,1%.

Базовата инфлация на Южна Корея, която премахва цените на земеделските стоки и петрола, расте до 1,5% на годишна база.

В отделно изявление финансовото министерство заяви, че очаква инфлацията да се успокои през юни, тъй като базовите ефекти стават по-неблагоприятни. За да облекчи тежестта от по-високите цени на суровините, министърът на финансите Хон заяви, че правителството ще увеличи вноса на яйца от 40 милиона на поне 50 милиона, ще увеличи доставките на ориз и ще предложи заеми на компании, за да помогне за закупуването на стоки.

И все пак ценовият натиск може да се засили, ако възстановяването на потребителския сектор в Корея набере скорост. През миналия месец потребителското доверие бе на най-високото ниво от почти три години, докато показателите за продажбите на дребно и производството на услуги достигнаха рекордни нива през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още