IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметната палата: "Автомагистрали" не разходва ефективно публичните средства

От 14 договора за период от пет години шест са сключени, без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка, констатира одитът

16:05 | 02.06.21 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Въпреки твърденията на Агенция "Пътна инфраструктура", че "Автомагистрали" ЕАД има капацитет да изпълни възложените договори, проверка на Сметната палата за съответствие на изпълнението на обществените поръчки показва, че това не е така.

Установените факти и обстоятелства, както и констатираните пропуски и слабости във вътрешните правила на дружеството не дават увереност, че "Автомагистрали" разходва ефективно, конкурентно и прозрачно публичните средства за изпълнението на възложените му значителни по обем и сложност дейности, за които не разполага с достатъчен собствен капацитет.

Тези констатации направи независимата одитна институция, която провери дейността на дружеството за периода от 1 януари 2016 г. до 31 декември 2020 г. най-вече при изпълнението на обществените поръчки, пише в одитния доклад.

През одитирания период "Автомагистрали" изпълнява 14 договора за обществени поръчки на обща стойност над 3,768 млрд. лв. без ДДС, 12 от които са сключени с Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), и два - с Агенцията за геодезия, картография и кадастър (АГКК).

От тези договори за период от пет години, шест са сключени, без да се изисква провеждане на процедура за възлагане на обществена поръчка (т.нар "in house" възлагане).

Едно от условията за подобно възлагане е дружеството, което получава договорите, да е доказало, че разполага с необходимите ресурси и капацитет за изпълнение на възложените дейности.

"Автомагистрали" обаче са възложили договорите на подизпълнители, при липса на публичност, без ясни критерии и проверка за свързаност между ръководството и служителите и лицата, които трябва да изпълнят дейностите.

Според независимата одитна институция не е осигурена достатъчна конкуренция при извършване на подбора и така се поражда риск от концентрация на възлагани дейности и публични средства в ограничен кръг трети лица.

Така например, по договор, сключен на 23 октомври 2019 г. с предмет "Укрепване на обекти от републиканската пътна мрежа, засегнати от геодинамични процеси и явления" от "Автомагистрали" ЕАД са сключени 129 договора с 30 външни за дружеството лица (трети лица) на обща стойност 411,666 млн. лв. без ДДС, което представлява близо 87% от цената за изпълнение на основния договор.

На третите лица са платени авансово значителни финансови средства, чийто общ размер възлиза на 180,790 млн. лв. с ДДС. Авансови суми са предоставяни дори и за обекти, за които към края на одитирания период няма получени задания за проектиране от възложителя АПИ.

По този начин на третите лица е дадена възможност да разполагат за неопределен период от време с голям публичен финансов ресурс, без да има каквото и да е насрещно изпълнение на строително-монтажни работи, с изключение на един обект, по който има междинно изпълнение, констатират одиторите.

От регионалното министерство вчера съобщиха, че "Автомагистрали" са платили авансово 182 млн. лева на външни фирми, а шест месеца преди крайния срок почти нищо от възложените дейности не е свършено.

Проверката на независимата одитна институция е установила, че само по договорите, сключени с Агенцията по геодезия, картография и кадастър, "Автомагистрали" е изпълнявало в срок и съобразно изискванията на възложителя предвидените дейности.

Изпълнението им е в съответствие с правната рамка и клаузите, по които страните са се споразумели и съобразно въведения в организацията ред, констатират в Сметната палата.

Одитът беше възложен на Сметната палата в края на миналата година от 44-то Народно събрание.

Одитният доклад ще бъде изпратен на Народното събрание, на Министерството на регионалното развитие, както и на Софийска градска прокуратура по нейно искане, за сведение и да послужи по прокурорска преписка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Shadow1
преди 2 години
Стига сте ми казвали кое държавно дружество е корумпирано, кажете ми кое не е, това е трудния въпрос. Някой?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Не може да бъде! Защо ли тогава ББ толкова много се гордееше че строи магистрали? От къде ли се пълнят чекмеджетата? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още