IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Бабиш се изправя пред нови обвинения в присвояване на фондове от ЕС

Премиерът на Чехия не се е отказал от бизнеса си въпреки заемания пост

14:31 | 02.06.21 г. 1
<p>
	Андре Бабиш. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Андре Бабиш. Снимка: архив Ройтерс

Полицията в Чехия за пореден път поиска министър-председателят на страната Андрей Бабиш да бъде обвинен в измама.

Препоръката следва заключението на шестгодишно наказателно разследване дали Бабиш е придобил незаконно около 2 млн. евро субсидии от Европейския съюз (ЕС), пише онлайн изданието Emerging Europe.

Предложението за повдигане на обвинение срещу премиера и неговата бивша съветничка Яна Маерова сега ще бъде разгледано от надзорния прокурор Ярослав Шарох.

Преди две години Шарох спря разследването за предполагаема корупция срещу Бабиш, но то беше възобновено по заповед на шефа му, главния прокурор Павел Земан, който заяви, че спирането на разследването е било „против закона и преждевременно“.

По-рано тази година Земан подаде оставка, като посочи, че му е оказван натиск от страна на министъра на правосъдието Мари Бенешова, срещу която, заедно с Бабиш, се провеждат масови обществени протести.

Конфликт на интереси

Случаят се върти около субсидиите от ЕС, изплащани на фермерски и хотелски комплекс, за който Бабиш твърди, че е собственост на членове на семейството му, а не на Agrofert, фирмата, която той основава през 1993 г. и която оттогава се разраства до холдинг от над 230 други дружества, занимаващи се със земеделие, химическа промишленост, медии и др.

Тъй като субсидиите са предназначени за малки и средни предприятия, Agrofert не отговаря на условията, за да ги получи. По-късно холдингът е поел собствеността върху фермата и хотела.

Въпреки твърденията на Бабиш, че холдингът му се управлява от тръст от влизането му в политиката през 2014 г., източници от кампанията твърдят, че той остава действителният собственик и продължава да трупа печалби.

Миналата година Европейският парламент прие резолюция, която осъжда Бабиш за конфликт на интереси по отношение на разпределението на средствата от ЕС.

Резолюцията се основава на констатациите, че Бабиш, един от най-богатите хора в Чехия, не е прекъснал в достатъчна степен връзките си с Agrofert и че неговата премиерска длъжност активно включва разпределянето на средства от ЕС за бизнес конгломерата.

В документа се призовава Брюксел да заеме твърда позиция срещу злоупотребите на чешкия премиер, както и за оставката му като министър-председател, ако не се откаже от бизнеса си.

В отговор чешкият премиер определи резолюцията на парламента като „лов на вещици“ от опозиционните политици и обвини „чешките евродепутати, които правят всичко възможно да навредят на Чехия в Брюксел“.

През февруари доклад на Европейската зелена партия разкри, че през 2017 г. - годината, в която Бабиш става министър-председател, Agrofert е най-големият получател на земеделски субсидии от ЕС в Чехия.

Бабиш винаги е отричал всякакви нарушения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:54 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Я, и тези си имат ББ, Спонджбоб и Гешев, но в много по-малки размери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още