IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Иванов: Цената на тока се повишава и никой в България не може да спре това

Представителите на енергийните дружества критикуваха изчисленията на КЕВР за цената на квотите на въглеродните емисии

14:20 | 02.06.21 г. 12
<p>
	<em>Иван Иванов. Снимка Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Иван Иванов. Снимка Архив, Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От началото на 1 юли ще се повиши цената на електроенергията и на топлоенергията и нито една българска институция не може да повлияе на тази тенденция, коментира по време на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) нейният председател Иван Иванов.

Той посочи, че причините за това повишение са поскъпването на природния газ и увеличаващата се цена на въглеродните емисии на световните пазари, с което трябва да се съобразим еднозначно.

Добивът на природен газ не може да задоволи бързото възстановяване на икономиката в Европа и Северна Америка, коментира още Иванов. Резултатът от недостига на газ на пазара е повишаване на цената на суровината. Например при "Топлофикация София" 77% от цената се формира именно от тези два фактора - природния газ и въглеродните емисии.

По време на открити заседания днес (2 юни) в КЕВР изслушаха представителите на топлофикационните и електроенергийните дружества в страната във връзка с новия регулаторен период, който ще влезе в сила от 1 юли.

Представителите на енергийните дружества критикуваха прогнозата на експертите по отношение на цената на емисиите за регулаторния период (до 30 юни 2022 година) и за изчисленията, при които са използвани данните за пазарите през март.

От комисията коментираха, че гледат по-консервативно на цената на емисиите на международните пазари. Само за няколко месеца цената на квотите се повиши съществено до малко над 50 евро на тон. От КЕВР обаче искат да изчакат да видят дали тази тенденция е стабилна.

"Към решението на 1 юли ще се съобразим с актуалните тенденции на пазара и ще направим актуална прогноза", коментира експертът Пламен Младеновски по време на заседанието, на което бяха изслушани представители на топлофикациите в страната.

От 1 юли цената на електроенергията ще се повиши със средно 3,02% през новия регулаторен период. Най-високо е повишението за клиентите на ЧЕЗ България - с 4,17%, като нощната тарифа поскъпва с 80%. С това повишение нощната тарифа ще бъде с двойно по-висока цена спрямо тази на останалите електроснабдителни дружества.

В момента няма недостиг на електроенергия на пазара след разпореждане на енергийния министър от началото на май за увеличаване на количеството енергия от ТЕЦ "Марица Изток 2" на регулирания пазар, коментира още Младеновски. Той допълни, че т.нар. "американски централи" работят изключително за свободния пазар в момента, където цената е съществено по-висока в момента и тя покрива разходите за емисиите им. 

От Националната електрическа компания (НЕК) поискаха около 80 млн. лева за компенсация на цената на въглеродните емисии, които компанията плаща на AES ТЕЦ "Гълъбово" и "КонтурГлобал" за този регулаторен период.

От НЕК критикуваха още и изчисленията на КЕВР по отношение на потреблението. От обществения доставчик смятат, че потреблението е подценено и дори в момента има недостиг, който се покрива на свободния пазар. По отношение на производителите от възобновяеми енергийни източници при тях има преразход, който се очаква да доведе до проблеми във Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС).

Крайните снабдители пък поискаха разходите им да бъдат осъвременени с инфлацията, каквото изискване обаче няма според експертите в КЕВР. За изчисленията е използвана базовата 2019 година, тъй като потреблението през 2020 г. е изкривено от пандемията от коронавируса.

Компаниите по традиция възразяват и срещу изчисленията на енергийния регулатор за нормата на възвръщаемост на капитала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 5
vzhekoff
преди 2 години
Интересно как са получили 4 и малко % увеличение, като нощната е +80%Дори ЧЕЗ си смятат съотношение 60:40 дневна нощна, което само от там води до едно 32% увеличение на енергията в Сф.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 3
Dr.Bah
преди 2 години
А никой не може!? Ще намалим субсидиите за кокошка от 88? на 8? и ще има ресурс за въглеродни квоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още