IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бързият ръст на цените на жилищата във Великобритания може да се ускори още

Близо 70% от британските собственици са жилище са били готови да сменят дома си дори без удължаване на данъчната ваканция

16:45 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания са нараснали с 10,9% на годишна база, сочи допитване на ипотечния кредитор Nationwide, цитирано от Ройтерс. Това е най-големият скок от близо седем години и изглежда, че цените ще се ускорят още повече, тъй като хората търсят нови домове след пандемията, прогнозира компанията.

Почти седем от десет собственици на жилища, обмислящи преместване в нов дом, са заявили, че са щели да го направят дори без удължаването на данъчната ваканция от финансовия министър Риши Сунак.

Променящите се жилищни предпочитания „продължават да стимулират активността, тъй като хората преосмислят нуждите си след пандемията, коментира главният икономист на Nationwide Робърт Гарднър.

Данните от вторник са поредният признак за мащаба на ръста на цените на жилищата, който е достигнал нов рекорден връх със средно 242 832 паунда (345 355 долара), сочат данните на Nationawide.

Заместник-председателят на Английската централна банка (АЦБ) Дейв Рамсден заяви в интервю от вторник, че има „риск търсенето да изпревари предлагането, а това ще доведе до по-общо повишаване на инфлационния натиск“.

„Наблюдаваме внимателно жилищния пазар и редица други индикатори в реално време“, заяви той пред британския вестник Guardian.

Данните на Nationwide сочат, че жилищните цени са нараснали с 1,8% спрямо април. Анкетирани от Ройтерс икономисти очакваха, че цените ще скочат с 9,2% на годишна база и с 0,8% спрямо април.

Nationwide съобщава, че има възможност годишният ръст на цените на жилищата да се ускори още повече през идните месеци предвид слабостта на жилищния пазар през първите етапи на пандемията.

Но ако безработицата нарасне рязко по-късно през 2021 г., когато програмата за защита на работните места на Сунак трябва да изтече, активността може да се забави, като е възможно това да е рязко, отбелязва Nationwide.

Не толкова актуални, но по-широки официални данни на Националната статистическа служба показват, че цените на жилищата през март са скочили с малко над 10% - най-големия годишен скок по този показател от близо 14 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още