IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на индустриални имоти в Чехия достигна исторически връх

Традиционно силният автомобилен сектор в страната показва наемна активност под средното равнище през първото тримесечие

21:20 | 02.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Yen Duong/Bloomberg</em></p>

Снимка: Yen Duong/Bloomberg

Индустриалните имоти в строеж в Чехия са достигнали най-високото си ниво в историята през първото тримесечие на 2021 г., сочат данни на консултантската компания Savills.

В цялата страна има 47 индустриални сгради в различни етапи на строеж с обща отдаваема площ от 734 200 кв. м. Спекулативните проекти са съставлявали 36% от имотите в строеж, което е доста под средното равнище от 46% през последните десет тримесечия, отбелязва компанията.

„Малко над 176 хил. кв. м от тези площи вече имат изградена основна структура и са налични за отдаване под наем, като предлагат страхотна възможност на наемателите, които се нуждаят бързо от пространство. Мнозинството от тези „почти завършени“ площи се намират в района на Моравия-Силезия и в област Карлови Вари“, казва Ленка Печова, старши анализатор в представителството на Savills в Чехия.

Макар че проектите в строеж са на исторически връх, общата отдаваема площ на новозавършените обекти през първото тримесечие е възлязла на едва 81 550 кв. м, или с 39% под отчетеното ново предлагане преди една година.

Нови площи са излезли на индустриалните пазари в района на Пилзен (40%), Моравия-Силезия (31%), района на Либерец (22%) и района на Голяма Прага (7%). Общите наличности от индустриални имоти, предназначени за отдаване под наем, са нараснали до 9,2 млн. кв. м, като 35 на сто от тях се намират в Прага, или 3,22 млн. кв. м.

Свободните площи в страната са намалели за четвърто поредно тримесечие. През първите три месеца на тази година делът на незаетите съществуващи индустриални площи е намалял с 45 базисни пункта до ново рекордно дъно от 2,9%. Изразен в квадратни метра, обемът от физически свободни площи се е свил от 303 600 кв. м в края на 2020 г. до 265 хил. кв. м през март 2021 г.

Общата наемна активност на чешкия пазар на индустриални имоти е достигнала нов тримесечен връх през първото тримесечие на 2021 г. Брутно усвоените площи са достигнали 772 700 кв. м, което е с 38% над активността, регистрирана през предходното тримесечие, и със 147% повече на годишна база. Нетното усвояване през първото тримесечие е възлязло на 299 700 кв. м, което е ръст със 156% на годишна база, но спад от 20% спрямо предходното тримесечие.

„Благодарение на най-високото брутно усвояване на площи за тримесечие, отчитано някога, свободни площи на ново рекордно дъно и изключително силното строителство индикаторите за чешкия пазар на индустриални имоти подобряват редица рекорди през първото тримесечие на 2021 г. Голяма част от отдадените под наем площи през първите три месеца на годината са наети от доставчици на логистични услуги, компании в областта на електронната търговия и търговци на дребно“, коментира Крис ЛаРу, ръководител на отдела за индустриални площи в представителството на Savills в Чехия.

„Компаниите от автомобилния сектор показват наемна активност под средното равнище. Традиционно силният автомобилен сектор все още е засегнат от глобалния недостиг на компютърни чипове, който вероятно ще продължи поне до края на 2021 г. Това отново показва прекомерната зависимост от азиатските пазари, но също и по-широката тенденция компаниите да увеличават запасите си, което води до недостиг в редица сектори“, допълва ЛаРу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още