IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК и фондация на Гейтс ще работят заедно за развитие на зелени технологии

Двете страни се стремят да привлекат до 1 милиард долара инвестиции в зелени технологии

21:49 | 02.06.21 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия и фондация „Breakthrough Energy“, основана от бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Бил Гейтс, обявиха партньорство за привличане на до 1 милиард долара инвестиции в зелени технологии. съобщи пресслужбата на Европейската комисия.

Планира се парите да бъдат изразходвани между 2022 и 2026 г. за проекти за разработване на технологии, способстващи намаляване на емисиите на парникови газове в съответствие с Парижкото споразумение за климата от 2015 г. Приоритетните области ще бъдат производството на „зелен“ водород (произведен с използване на възобновяема енергия) и екологично чисто авиационно гориво, както и разработването на технологии за извличане на въглероден диоксид от въздуха и подобряване на дългосрочното съхранение на енергия.

„Нашето партньорство ще помогне на компании от ЕС да се възползват от технологиите за намаляване на емисиите на парникови газове и да създадат работни места в бъдеще“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Със своя дългогодишен и последователен ангажимент за справяне с изменението на климата, и с лидерството в науката, инженерството и технологиите, Европа ще играе ключова роля за намаляване на зависимостта на глобалната икономика от въглеводородите“, коментира Гейтс споразумението.

През декември 2019 г. Европейската комисия стартира проекта „Зелена сделка“, по който Европейският съюз „зелената сделка“ е въвеждането от 2023 г. на въглероден данък върху вносни продукти, чието производство е придружено от емисии на парникови газове. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:37 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Технологии виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 2 години
Той няма кой да го светне...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
ing5rov
преди 2 години
участието на дъждовния червей гарантира сума гадости в бъдеще ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още