IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нови кибератаки срещу важна щатска инфраструктура

Операторът на няколко фериботни курса Steamship Authority е бил атакуван вчера, атака е имало и над метрото в Ню Йорк

08:46 | 03.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pexels.com</em></p>

Снимка: pexels.com

Нови разкрития за кибератаки върху транспортни системи в Ню Йорк и Масачузетс засилиха опасенията относно заплахата за американския бизнес и основните услуги в сряда, след като тази седмица хакери удариха най-големия производител на месо в света.

Фериботна компания от американския щат Масачузетс е станала мишена на кибератака, парализирала системата ѝ за правене на резервации, предаде Ройтерс.

Steamship Authority, която е оператор на няколко фериботни курса от Кейп Код до туристическите острови Нантъкит и Мартас Винярд, съобщи в Twitter, че в сряда сутринта срещу нея е извършено хакерско нападение с цел искане на откуп (със зловреден софтуер тип рансъмуер). След няколко закъснения обичайното разписание на фериботите е било възстановено, "без последици за сигурността". 

Клиентите обаче все така не могат да правят или променят резервации в интернет или по телефона и компанията препоръчва да плащат в брой. Очаква се смущенията да продължат и днес. Представители на Федералното бюро за разследване (ФБР) в град Бостън досега не са открити за коментар.

Няколко големи американски компании станаха мишена на кибератаки през последните седмици. За хакерските нападения са подозирани руски хакери и президентът на САЩ Джо Байдън не изключи вчера възможността да предприеме ответни действия срещу Русия.

Байдън ще повдигне въпроса пред руския си колега Владимир Путин на срещата им в Женева на 16 юни, съобщи по-рано говорителката на Белия дом Джен Саки.

Бразилският месопреработвателен гигант JBS (Жота Бе Еси) установи в неделя, че няколко от сървърите, на които е базирана информационната му система в Северна Америка и Австралия, са станали мишена на кибератака с рансъмуер. Кибернападението е извършено от "престъпна организация, базирана вероятно в Русия", заяви компанията. ФБР обвини за атаката свързана с Русия хакерска група, известна като REvil или Sodinokibi.

Кремъл отрече да е замесен в хакерската атака срещу Жота Бе Еси и изрази готовност да разгледа всяко американско искане по случая.

Междувременно в четвъртък стана ясно, че компютърните системи на транспортния орган на Ню Йорк са били атакувани през април от хакери, които може да имат връзки с властите на Китай, пише „The New York Times“ с позоваване на документ на управлението.

Според него нападателите не са успели да получат достъп до системите, отговорни за движението на вагоните на метрото, така че нищо не застрашава безопасността на пътниците. Посочва се, че хакерите също не са получили достъп до личната информация на пътниците. Като цяло, според изчисленията на ръководството, хакерите са успели да проникнат в три от 18-те компютърни системи за контрол. Според вестника в документа се отбелязва, че щетите от киберинцидента са незначителни.

Американското министерство на вътрешната сигурност, което разследва инцидента, отказа да коментира тази информация на изданието.

Това не е първият случай на кибератаки срещу големи инфраструктурни съоръжения в САЩ, приписвани на чуждестранни хакери. В началото на май нападателите проникнаха в системите на американската тръбопроводна компания Colonial Pipeline. Кибератаката бе извършена с помощта на вирус, който попада в компютърна система, временно блокира нейната работа и криптира данни, докато жертвата не плати сумата, изисквана от рансъмуера. Ударът парализира системата на компанията за няколко дни, която транспортира около 45% от консумираното гориво на Източното крайбрежие на САЩ. Colonial Pipeline плати на хакерите 4,4 милиона долара, за да си възвърнат достъпа до техните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
дядя Вова
преди 2 години
Всички неруски хакери в екстаз! Каквото и да правят - руските!>А САЩ трябва да наложат санкции на САЩ !!!!! >Започнаха да внасят ирански нефт !!!!!!!!!!!!!!!! >>Бойчейййй, Бойче, да ти имам господарите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още