IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сметките на демократите за междинните избори догодина може да излязат криви

Избирателите в изравнениете щати на Америка очевидно са против голямото харчене

21:50 | 09.06.21 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Президентът Байдън предлага бюджет от 6 трилиона долара, който според него „ще укрепи икономиката и ще подобри дългосрочното ни фискално здраве“. Неговият временно изпълняващ длъжността директор на Службата за управление и бюджет (OMB), Шаланда Йънг, заяви пред репортери, че бюджетът се стреми към „стабилен, траен икономически растеж и широко споделен просперитет“. Цифрите обаче разказват различна история и избирателите като че ли забелязват, пише Карл Роув за Wall Street Journal.

САЩ очакват силен растеж в краткосрочен план, тъй като пандемията отстъпва и икономическата активност се възобновява. Но дори OMB очаква по-бавен растеж в дългосрочен план. Службата прогнозира ръст на брутния вътрешен продукт от средно малко над 2% годишно между фискалните 2022 и 2031 г., докато надпартийната бюджетна служба на Конгреса очаква той да е под 2% през същия период. Растежът и в двете предвиждания е анемичен, което прави малко вероятен и „широко споделеният просперитет“.

Но съветниците на Байдън изглежда вярват, че драматичното увеличение на разходите ще се изплати на изборите през следващата година. Както старши съветникът в Белия дом Майк Донилън написа през февруари, „избирателите търсят лидерство, което да излезе с планове и решения“.

Възможно е повишаването на федералните разходи да се окаже печеливша формула за демократите през 2022 г. Но може и да не стане така. Особено след като Байдън би увеличил данъците до по-голям дял от БВП, отколкото през който и да е друг 10-годишен период в американската история, според Гордън Грей от Американския форум за действие. Разходното разхищение също така би увеличило държавния дълг на страната до 117% от БВП - по-голям дял от предишния рекорд, който Вашингтон достигна през годината след Втората световна война.

Последните социологически проучвания показват, че подходът на демократите може да не им помогне на междинните избори. 46% от анкетираните от Fox News в края на май заявиха, че позициите на президента са „твърде либерални“, спрямо само 36% през декември. Хората, които намират позициите му за „твърде консервативни“, са намалели от 15% на 10%. Сега само 40% смятат, че позицията на Байдън е „правилна“.

Проучването, проведено преди президентът да повиши искането си за разходи, също попита какво мислят респондентите за плановете му за правителствените разходи. 47% казаха, че иска „прекалено много“, докато 33% отговориха, че това е „правилната сума“, а само 17% смятат, че „не е достатъчно“. Сега, когато законопроектът скочи от 4 на 6 трилиона долара, логично е броят на гласоподавателите, които смятат президента за прекалено либерален или разточителен, да се увеличи.

Още доказателства за негативната страна от политическия дневен ред на президента идват от проучване на HarrisX в 10 изравнени избирателни района, проведено от 18 до 23 май. Във всички тези райони изходът от изборите миналата година за президент и за Конгрес беше много оспорван.

Мнозинствата в седем от тези райони сега смятат, че както страната, така и икономиката са на грешен път. Избирателите са разделени относно повишаването на корпоративните данъци, но категорично мислят, че „данъците като цяло“ трябва или да бъдат „намалени, или да се запазят същите“, като между 61% и 71% във всеки район „се противопоставят на повишаването на федералните данъци“. С мнозинства от 66% до 72%, избирателите във всичките 10 района са против вдигането на данъците върху капиталовата печалба, докато между 64% и 70% не одобряват повишаването на данъците с общо 1,8 милиарда долара - разходите за Плана за американските семейства на Байдън.

Мнозинствата във всички 10 района се противопоставят на предложението на демократите да се похарчат 4 трилиона долара за „инфраструктура, климатични промени и социални грижи“, както президентът предложи в плана за семействата и този за заетостта, и предпочитат да се похарчат само 1 трилион долара за инфраструктура. Избирателите по-скоро биха одобрили план, приет „с двупартийна подкрепа“, отколкото чрез „използване на парламентарни техники и мнозинство на косъм“.

Мнозинствата в 8 от 10-те района биха били по-малко склонни да подкрепят някой, който гласува за разходи от 4 трилиона долара или увеличение на данъците с 1,8 трилиона долара. Мнозинствата във всички 10 района е по-малко вероятно да подкрепят всеки, който гласува „да увеличи дефицита с 2 трилиона долара“. Как мислите, че предложението на президента за 6 трилиона долара ще бъде прието?

Демократите може би разчитат, че републиканците ще наблегнат на проблемите на „културната война“, вместо да предприемат целенасочена, принципна атака срещу президентската вакханалия за увеличаване на разходите и данъците. Това не означава, че въпроси като намаляване на финансирането на полицията, критичната расова теория и граничната сигурност са маловажни. Но през 2022 г., както през повечето години, икономиката вероятно ще бъде истинското бойно поле в Конгреса. Колкото по-рано републиканците разберат това, толкова по-добре.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
evlogi
преди 2 години
Не виждам как харченето като пиян моряк в бардак може да допринесе за дългосрочната стабилност и просперитет.То ако можело така, Зимбабве щеше да е най-богатата държава в света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още