IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите

Третирането на инвестициите в нематериални активи като разход превръща в губещи много иновативни компании

19:01 | 12.06.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Мой колега откри своя MBA финансов клас, като попита студентите: „Кой би инвестирал в компания, която отчита загуби в 10 последователни години?“, пише за Financial Times Барух Лев, професор по счетоводство и финанси от Нюйоркския университет.

Някои от учениците се зачудиха дали са в правилния клас и никой не вдигна ръка. Лекторът продължава: „Жалко, ако бяхте инвестирали в такава компания, да речем Amazon или Tesla, досега щяхте да сте милиардери.“

Примерът на лектора не е изключение. Всъщност инвестирането в губещи компании, стига да знаете кои да изберете, е много доходоносно.

Но първо, колко чести са корпоративните загуби? В САЩ, през бурното десетилетие преди COVID, почти 50% от публичните компании отчитаха годишни загуби. Сред високотехнологичните и научно-базираните (фармацевтични, биотехнологични) предприятия честотата на загубите бе зашеметяващите 70%.

Европейските компании показват подобна тенденция, въпреки че честотата на загубите е малко по-ниска: 35-40%. Процъфтяващи икономики, а приблизително половината публични компании са на червено? Добре дошли в странния свят на счетоводството.

Честотата на загубите както в САЩ, така и в Европа започва да се ускорява през 80-те години. Това не е случайно. 80-те години се характеризираха с нарастване на корпоративните нематериални инвестиции в области като научноизследователската и развойна дейност (НИРД), информационните технологии и брандовете.

Цели индустрии, по същество нематериални (без тежки физически активи), се появиха през 80-те години и след това се засилиха: софтуер, биотехнологии, интернет услуги и т.н. Освен това увеличените инвестиции в нематериални активи характеризираха практически всички отрасли, тъй като мениджърите осъзнаха, че иновациите са ключът към дългосрочната конкуренция.

В САЩ съвкупните инвестиции в нематериални активи надминаха в средата на 90-те години инвестициите в материални активи, като разликата непрекъснато нараства. Тук на преден план излиза счетоводството.

До 80-те години счетоводното разграничение между разход (заплати, лихви) и инвестиции (сгради, оборудване) беше ясно. Разходите са плащания за минали услуги и следователно се вадят от приходите при пресмятането на печалбата. Инвестициите генерират бъдещи ползи и поради това се отчитат като активи в баланса. Това разграничение беше размито от 80-те години на миналия век.

Нематериалните активи очевидно са инвестиции, които се очаква да генерират бъдещи ползи, но счетоводителите ги третират като редовни разходи, намаляващи печалбите.

Последна актуализация: 00:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 2 години
Извинявай , не си в темата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Мда, ако бяхте инвестирали в Теранос - щяхте да сте фалирали.Много ме кефи ретроспекцията като метод за обяснение иначе, полза нула на пазарите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Pyramid
преди 2 години
Ето, кой НЕ внимава:"Да бе точно счетоводителите са виновни :) те съвсем самоволно решават кое да отчетат като текущ разход и кое като инвестиция :)"А е казано много точно в заглавието:"Остарелите счетоводни правила заблуждават инвеститорите".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 2 години
Да бе точно счетоводителите са виновни :) те съвсем самоволно решават кое да отчетат като текущ разход и кое като инвестиция :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още