IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над 400 въглищни мини ще бъдат разработени по света в следващите години

Основната част от новите проекти ще бъдат в Китай, Русия, Индия и Австралия

15:12 | 03.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки новите екологични цели 432 нови въглищни мини с общ капацитет на добива от 2,28 млрд. тона годишно ще бъдат разработени в света през следващите години. Информацията е от проучване на американския тръст Global Energy Monitor. 

В момента се разработват мини с планиран годишен добив от малко над 600 млн. тона, а за останалите 1,6 млрд. тона плановета са все още на хартия.

Основно тези нови мини ще бъдат разработени в Китай, Австралия, Индия и Русия. Само в Китай от новите мини ще се добиват по 452 млн. тона годишно.

Минните компании планират да повишат добивите си с 30% спрямо нивата от 2019 година до 2030 година на фона на призивите на Международната агенция за енергетика (МАЕ) за по-активни усилия за намаляването на емисиите, е изводът на Global Energy Monitor.

В доклада на организацията е написано, че за да бъде постигната целта от недопускане на повишаване на температурата с повече от 1,5°С през това столетие, минните компании трябва да съкращават добивите си с 11% всяка година до 2030 г.

В периода 2015-2019 г. работата на въглищните мини се свива в САЩ (-21%), както и в ЕС, заедно с Великобритания (-25%), показват още изчисленията на Global Energy Monitor. В същия период добивите на мините в Индонезия се повишава с 33%, а в Русия - с 17 на сто.

От данните на организацията се вижда, че основната част от въглищата в световен мащаб се използват от топлоцентралите (около 71%), като в Северна Америка тенденцията е обратна - 70% се използват от промишлеността - основно за металургията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:27 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 2 години
Ужс ... ше има самоубийства на зеелените талибани со се и въглеродния фонд на юдеитеTHE ROCKEFELLER FOUNDATION COMMITS USD 1 BILLION TO GREEN RECOVERY IN DEVELOPING COUNTRIEShttps://***.iisd.org/sustainable-recovery/news/the-rockefeller-foundation-commits-usd-1-billion-to-green-recovery-in-developing-countries/ммм колко жалко че нема моат да продължават да ограбват развиващите се държави с техните зелени тъпотии, много жалко за тях НО ето има и справедливост в света хората ше се развият като пушляват, а тия ше почешат вентилатора, то не мое само си отгоре, треа малко и да га подъФчеш, нема как
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto2
преди 2 години
Увехна явно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
doba
преди 2 години
Зелков ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още