IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще разследва всички санкционирани от САЩ лица

Срещу Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов вече се водят дела, а за Васил Божков има разследване

14:10 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Прокуратурата обяви, че започва проверка на оповестената от Държавния департамент на Съединените щати информация за корупционни действия от страна на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов.

От държавното обвинение уточняват, че срещу Манолев, Томов и Харалампиев се водят дела, а срещу Божков има разследване.

Още през 2018 г. Специализираната прокуратура проведе разследване срещу две от лицата, бивши представители на изпълнителната власт, в хода на което са  доказани злоупотреби с български документи за самоличност. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Към момента делото се разглежда от Специализирания наказателен съд, посочват от държавното обвинение. 

През 2019 г. Окръжна прокуратура – Благоевград е образувала и приключила с внесен обвинителен акт в съда наказателно производство за извършени незаконосъобразни действия с цел получаване на средства от фондовете на Европейския съюз срещу едно от лицата, бивш заместник-министър, напомнят от прокуратурата за воденото дело срещу Александър Манолев.

Що се отнася до Васил Божков, от държавното обвинение припомнят, че през миналата година са образувани досъдебни производства и са събрани доказателства за ръководене на организирана престъпна група, съучастие в престъпления по служба, търговия с влияние, подкупи, изнудване и други престъпления с висока обществена опасност.

Бизнесменът е привлечен задочно в качеството на обвиняем, тъй като се укрива от компетентните органи в чужбина с цел осуетяване на разследването и избягване на наказателна отговорност. Предприети са необходимите действия за международно издирване с цел екстрадиране, уверяват от ведомството на главния прокурор.

Всички престъпления, за които е ангажирана наказателната отговорност на посочените лица, са корупционни и попадат в Единния каталог на корупционните престъпления, въведен със заповед на главния прокурор през 2014 г., в изпълнение на препоръките на Европейската комисия във връзка с Механизма за сътрудничество и проверка.

Всичко по темата четете тук!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още