IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви ще бъдат последиците за България след санкциите по закона "Магнитски"?

Не е случайно, че това се случва преди изборите, твърди анализаторът Тодор Галев

18:10 | 03.06.21 г. 32
Какви ще бъдат последиците за България след санкциите по закона "Магнитски"?

Санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски", ще имат незабавен ефект. Последствията от тези действия на отдела за контрол на чуждестранните активи (OFAC), второстепенна агенция към американското Министерство на финансите, ще са незабавни и се отнасят до международния бизнес на посочените лица. Тези имена стават токсични за всички техни търговски партньори. Това обясни в ефира на Bloomberg TV Bulgaria старши анализаторът в Икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) Тодор Галев.

Припомняме, че вчера OFAC санкционира шестима българи за тяхната роля за корупцията в България. Мярката е насочена срещу бизнесмена Васил Крумов Божков, бившия депутат Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков, бивш правителствен представител, се казва в сайта на ведомството. Санкцията е насочена и срещу 64 компании съгласно закона "Магнитски".

„По този закон не само те, но и всички техни партньори могат да бъдат санкционирани или да им бъдат наложени забрани за работа с финансовата система на САЩ“, подчерта Галев. 

Анализаторът коментира, че ще има и последствия за България. Според него от голямо значение е моментът, в който Вашингтон обявява това решение.

„Не е случайно, че това се случва преди изборите“, коментира Галев. Според него САЩ дават знак на българското правителство да предотврати бъдещи политически схеми по време на следващите избори. В това число влизат купуването на гласове, контролираният вот и използването на държавни институции.

„Случаите по закона „Магнитски“ са изключително сериозни – един такъв случай през 2016 г. разкри руското влияние в България“, посочи Галев.

Според него има начин посочените лица да са получили предварителна информация, за да могат да преструктурират дейностите си.

„Считам, че ще има и предоставяне на информация на българските власти, но не е ясно колко и каква точно. Част от проблема е, че има служебни доказателства, които няма да се представят публично“, заяви анализаторът.

„Съществен проблем е, че САЩ имат съмнения в ефективността на някои основни институции в България“, уточни той.

Гостът коментира, че със сигурност има още много лица, които могат да бъдат поставени под тези санкции от страна на САЩ.  

Целия разговор вижте във видео материала на сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
Та като стана дума за Костов ... не знам дали помниш но 2001-ва платиха на разни медии и те го омаскариха точно както сега ! Съжалявам,че не остана време на Костов да шитне БДЖ-то за 1 лев. Последиците са следните: Всяка година средно 100 милиона минус което за 20 години прави 2 милиарда лева. Тоест след 20 години и минус 2 милиарда лева все още имаме една мизерна железница. Ако беше го шитнал за 1 лев нямаше да бъдем -2 милиарда и щеше сега да има поне 2-3 фирми с влакове да превозват културно и да се получава приход ДДС в държавата. Трябва да се учите от историята защото сте малки :) Когато направите първия милион ще разберете как работи света и в него има място за всички до тогава може да се "връзвате" на всякакви конспирации да си пиете бирата и да виката "ули , ули виж този какви кюлчеъта има... сигурно в мазето има 1 милиард" :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 4 rate down comment 3
Solar Power
преди 2 години
khao и само да ти напомня понеже виждам ,че си за ДБ (както и аз) и винаги съм бил за Костов ... та за него се носеха слухове 2001-ва ,че имал 1 милиард и имал острови и т.н. Това са пълни глупости както това с шкафчетата. Просто има *** които вярват ,че Земята е плоска и бил Гейтс ги чипира и т.н. и те като чуят нещо вълнуващо като ,че Бойко имал имение в САЩ за 300 милиона долара и си вярват. Малко логични разсъждение и веднага ще разбереш,че няма как Бойко да има имение за 300 милиона долара в САЩ и още повече ,че си нямат на идея какво е имение за 300 милиона долара :) Абе гладна кокошка просо сънува и мисли,че като дойде другата калинка и ще цъфне ..... най-много да цъфне отзад както преди.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 5 rate down comment 2
Solar Power
преди 2 години
Много се радвам,че Божков ще издуха супата :) Той си мислеше ,че като спонсорира Мая и още 2-3 ще бутнат ББ и готово ще се върне в БГ. Е бутнаха го , но бумеранга на САЩ го застигна. Браво ! Другия престъпник който трябва да напраскат е Цецко мустака.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 3 rate down comment 4
Solar Power
преди 2 години
А най са ми смешни филмарите с "калинките". Калинки е имало още в първобитните общества ... през римската империя, османското робство.. царско време дори и сега и ще има и в бъдеще. Но какво се учудвам ... щом някой вярва на шантажното изпълнение с кюлчетата , то какво го бърка да вярва и например ,че дългия ще премахне всички калинки :)Абсурд !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 4 rate down comment 5
Solar Power
преди 2 години
Глупости ! Аз имам една камара приятели които си гласуват за ГЕРБ защото живеят добре и нормално и не искат да се разбутват нещата. Включително и родителите ми гласуват за ГЕРБ , винаги. Аз лично гласувах за ДБ, но като ги виждам и заедно с онзи дългия и майчето ,че и шапкаря виждам едно ГОЛЯМО нищо и ще гласувам сега за ГЕРБ. Относно шкафчетата ... личното ми мнение е ,че как забравиха една каубойска шапка щеше да бъде още подобре :) Пък ти се филмирай колкото искаш ..... малко ми намирисва на антиваксерска работа ..... така,че от моето обкръжение от 10 човека поне 5 гласуват за герб другите са за ДБ и ИТН и на никой не му плащат сметките ти си ги прави. На следващите избори отново 800К за ГЕРБ +-5%. Какво ще игнорираш тези хора в управлението ли какво ? Това е средната класа пич ! Те носят доходите и не искат промени ! Протестърите пред парламента не са средна класа те са лентяй !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 5
georgi_shum
преди 2 години
И че всички в момента се опитват да го свалят с неговите номера, което не ги прави по добри от него, а същите - с полу истини и откровени лъжи и манипулации разнсяни в медиите, с развиването на измислени скандали - като примерно състоянието на бюджета, или пък описаните от НАП пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 3
georgi_shum
преди 2 години
Няма липса, има си ги хората. Просто не са в политиката.И тези избори ли ще купи? Че пак ще е първи? Или в най лошия случай втори на минимална разлика от първия? Не знам кое от това, в което го обвиняват е истина и лъжа. Не съм прокурор или раазледващ полицай. Но някой неща звучат абсурдно. И покрай сериозни обвинения и сигнали излизат всякакви глупости от случайни и отдавна компрометирани *** като Гнома и Мая, които търсят собствена политическа и финансова облага, ама така само му наливат вода в мелницата на Банкянския. Приемер - твърденията на оная кнежанска *** дето я докара Общата. Пълни глупости без никакво покритие после. Друга - къщата в Барселона, от колко години испанска прокуратура разследва - пак нищо. Отделно - пак ако всичко казано за него е вярно, как от ЕС и САЩ го търпят толкова години? Как ЕНП продължава да стоят плътно зад него? Ако е вярно и са го търпяли, що да седим в тоя съюз? Ако пък не всичко е вярно и са го държали, щото им е носил повече ползи от колкото негативи, кой има интерес от всички тия атаки срещу него? Не е ли точно Кремъл? Друг пример - гнома автор и поричител на най гнусната афера свързана с подслушвания в новата ни история - пуска пореден слух, че някой е подслушван и вече близо месец нищо. Пак ще кажеш, че го защитавам - но не е така. Дразня се, че с такива тотални глупости като това с коя е спал, къде е купил уж къща - се отвлича вниманието и се компрометира достоверноста на сериозни нарушения като например това как и кой остави Божков да не плати 700 мил данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
Трябват ни хора с култура и мислене тотално различно, от всичко което виждаме в момента на политическата сергия.----липсата на такива хора също е заслуга на мутрата... той убиваше опозицията в зародиш и корумпираше всичко... наистина ще се радвам ако го разцепят подобаващо..и да те питам нещо... кое от нещата които излизат сега като злоупотреби не се знаеше от нас?... и кое от нещата в които го обвиняват е лъжа?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 2
khao
преди 2 години
За да спрат хората най накрая да го избират.---хората отдавна не го избират... той си купува изборите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
khao
преди 2 години
извинявай... но какъв е начина по който го махат?... нима искаш и неговите злоупотреби да бъдат заметени? ... че той държи прокуратурата, не могат да го пипнат с нищо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още