IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данни за рязък спад на продажбите в Китай потопиха книжата на Tesla

Компанията на Илон Мъск е получила 9800 нетни поръчки през май спрямо над 18 хил. през април

23:19 | 03.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Книжата на Tesla поевтиняха с над 4% в средата на търговията на Wall Street в четвъртък след данни, че поръчките за автомобили на компанията са намалели рязко  Китай през май, предава CNBC.

Сайтът Information, съобщи, позовавайки се на запознат източник с данните, че „месечните нетни поръчки на Tesla в Китай са намалели до около 9800 през май спрямо над 18 хил. през април“.

Заводът в Шанхай на Tesla трябваше да има капацитет да произвежда около половин милион електромобили на година за доставки в Китай и износ към други части на Азия и Европа.

Компанията на Илон Мъск трябва да се справя с изтегляне на автомобили и проверки на сигурността в Китай, както и с влошен имидж в страната след няколко катастрофи с нейни коли, промени в цените и оплаквания от качеството от китайски клиенти.

Главният изпълнителен директор на JL Warren Capital Дзюнхън Ли коментира в имейл, че макар Tesla да не говори за потенциални последици от PR кризата в Китай, тя очаква, че те ще се материализират.

„Виждаме определено материално въздействие върху брандинга на Tesla, поръчките и доставките за следващите месеци, въпреки че е трудно да определим точно до каква степен намаляващото търсене е тласкано от притеснения заради безопасността на колите на Tesla или от растящата конкуренция особено от китайски автомобилни производители“, допълва Ли.

Миналата година Китай беше вторият по големина пазар за електромобили в света, показаха данни на Международната агенция за енергетика. Краткосрочният растеж на Tesla зависи до голяма степен от способността ѝ успешно да произвежда и да продава коли в Китай.

Китайският конкурент на Tesla Nio отчете спад наа доставките през май, тъй като глобалният недостиг на полупроводници нанесе удар на бизнеса му. Но другият конкурент Xpeng съобщи, че е доставил 5686 коли през май, които са съставлявали ръст с 483% на годишна база и скок с 10% спрямо предходния месец.

Книжата на Tesla са поевтинели с около 15% от началото на годината и са с над 35% надолу спрямо връхната им точка в средата на търговията от 29 януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още