IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пореден казус с лидера на Samsung - за ползване на успокоителни без рецепта

Лий Дзие-юн в момента излежава присъдата си за даване на подкуп

17:36 | 04.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;SeongJoon Cho/Bloomberg</em></p>

Снимка: SeongJoon Cho/Bloomberg

Южнокорейски прокурори искат заместник-председателят на Samsung Electronics Лий Дзие-юн да бъде глобен 50 млн. вона (45 хил. долара) по обвинение в незаконно използване на успокоително с рецепта, твърди източник, запознат с въпроса, предава Ройтерс.

Централната районна прокуратура в Сеул отказва да потвърди размера на исканата глоба. Източникът е пожелал да остане анонимен.

Съветникът на Лий пък твърди, че лекарството не е незаконно, тъй като е част от лечение, предписано от лекар в болница. Съветникът допълва, че ще разгледа внимателно въпроса, преди да реши как да реагира.

Южнокорейска независима комисия през март препоръча прокурорите да прекратят разследването на Лий по обвинения, че редовно му е давано успокоително в клиника.

В началото на годината Лий беше задържан по отделно обвинение в даване на подкуп. Междувременно тече още един процес по няколко обвинения, включително в манипулация на търговия с акции.

Вчера стана ясно, че част от лидерите на едни от най-големите южнокорейски конгломерати са призовали президента на страната да освободи предсрочно Лий. Ходът цели подкрепянето на сектора за производство на чипове в Южна Корея и запазване на ключовата му позиция в глобален мащаб в момент, в който светът се бори с дефицита на полупроводници в много съществени индустрии. Държавният глава все още не е взел решение по случая.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още