IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Време е да помислим за качеството на работните места, съветва експерт

Индикаторите за това са свързани с обучения на работното място, автономия на труда, заплащането, каза доц. Васил Киров от БАН

20:28 | 04.06.21 г.
Време е да помислим за качеството на работните места, съветва експерт

В дългосрочен план по отношение на заетостта у нас трябва да се акцентира върху качеството на труда, а не само върху създаването на работни места. Именно това е застъпено в последната Стратегия по заетостта 2021-2030 година, което е положително. Този коментар направи доц. Васил Киров, Институт за изследване на обществата и знанието при БАН, в ефира на предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че досега управляващите социалните политики са поставяли акцент върху създаването на работни места, а не върху тяхното качество. 

„Дълго време българските правителства рекламираха страната като дестинация с евтин труд, а трябва да говорим за качеството на заетостта“, посочи гостът.

Индикаторите за това са свързани с възможности за обучения на работното място, автономия на труда, заплащането. „Нека започнем с нивата на заплатите“, посъветва специалистът. И даде пример с подходите в Сърбия и Румъния.

Васил Киров изказа мнение, че пазарът на труда в страната ще се възстанови бързо.

„Международната организация на труда ясно каза, че очаква дълго възстановяване и висока безработица. От края на миналата година обаче безработицата в България започва да се стабилизира“, посочи гостът.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:44 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още