IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК няма да води преговори за цената на машните за предстоящите избори

Няма време да вземем машини за гласуване от друга страна, смята говорителят на ЦИК

10:36 | 05.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Централната избирателна комисия (ЦИК) няма да води преговари относно цената на поръчката за доставка на машини за предстоящите парламентарни избори, коментира говорителят на институцията Цветозар Томов пред БНТ. Той обаче допълни, че е готова да преговаря с всеки, който може да изпълни условията на поръчката.

"В решението е определена максимална цена за тази поръчка. Ако няма кандидати, няма да има поръчка. Ситуация, в която ще започне пазарлък относно цената мисля, че е излишно да се обсъжда", обясни той.

Неговите коментари са след срещата на ЦИК с единственият доставчик - "Сиела Норма". Според Томов компанията не е доволна от максималната цена по поръчката - 6,5 млн. лева. Тя е определена на базата на становища на експерти и цената на предишната поръчка. 

Преговори обаче могат да бъдат водени по редица други услуги, които се предоставят от доставчика.

"Обективен факт е, че "Сиела Норма" е в монополно положение за тази поръчка, защото няма кой другда я изпълни", каза още говорителят на ЦИК.

Според него опцията да се вземат машини от друга страна е невъзможна, тъй като няма достатъчно време. България разполага с 9400 машини за гласуване.

"Избори в България са правени и без машини. Правени са и без бюлетини. Избори ще има при всички положения, дори да не бъдат осигурени допълнително количество машини", заяви Томов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още