IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ил. Цанова: Предизвикателство ще е да усвоим парите по Плана за възстановяване

Страната ще има две години, за да усвои 12 млрд. лева, които трябва да бъдат насочени към умни проекти, с по-висока добавена стойност, препоръча експертът

11:18 | 05.06.21 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Планът за възстановяване не е само инвестиционен инструмент, но и инструмент за реформи, коментира пред БНР Илиана Цанова. Преди дни тя беше назначена за зам.-генерален директор на ГД "Бюджет" в Европейската комисия (ЕК) и ще отговаря именно за парите за подкрепа на европейската икономика.

Тя обясни, че целта на европейските институции е да се участва на пазарите и да се осигури най-евтиният възможен ресурс, защото тези средства трябва да се възстановяват от европейските членове, а някои от тях вече са сериозно задлъжнели - Италия, Гърция, Испания и т.н.

Цанова очаква българският план за възстановяване да бъде внесен в Брюксел до края на мандата на служебния кабинет, след като бъдат направени промените, планирани от кабинета. Реформите са ключови за страната ни, защото са отлагани с години. Ако те бъдат постигнати, ефектът от инвестициите ще е много добър, смята още тя.

Възможно е да получим авансово около 13% от предвидените средства, но всичко зависи от проектната готовност на предложенията, които ще направи страната. "Ние нямаме много време за изпълнение на този план", каза Цанова и припомни, че до края на 2023 година трябва да подпишем договорите с изпълнителите и да ги усвоим до 2026 година.

"Две години за 12 млрд. лева е предизвикателство за нашата икономика да ги абсорбира и от в умни инвестиции, с по-висока добавена стойност", категорична беше тя.

Цанова предупреди, че енергийната трансформация е голямо предизвикателство и ако тя бъде направена добре, отчитайки опита на Великобритания или Германия, въглищните региони ще бъдат процъфтяващи. България няма голям избор по отношение на бъдещето на този сектор, защото позеленяването на икономиката е фокус на голяма част от света.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
bgMan
преди 2 години
Усвоим или откраднем?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
Не, после идва грийндийл, вдигане на данъците и да не забравим пълна дигиталилна трансформация (чипиране) и build back better - you will have nothing, and you will be happy.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
redcretin
преди 2 години
Нещо различно от да прилапате поредните европари ще видим ли?тези са последните и без това, после какво - мораториум по дълга и хиперинфлацийка или?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още