IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

United Airlines планира да върне свръхзвуковата скорост в авиацията

Авиокомпанията планира да купи 15 свръхзвукови самолета, които обаче още не са тествани за безопасност

16:42 | 05.06.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американската авиокомпания United Airlines планира да закупи 15 нови свръхзвукови самолета и "да върне свръхзвуковите скорости на авиацията" през 2029 година, съобщава BBC, цитирани от Bloomberg TV Bulgaria.

Свръхзвуковите пътнически полети приключиха през 2003 г., когато Air France и British Airways пенсионираха Concorde. Новият самолет Overture ще бъде произведен в базираната в Денвър компания Boom, която все още не е тествала свръхзвуковата машина.

Сделката на United зависи от това новият самолет ще отговаря на стандартите за безопасност.

Свръхзвуков е полетът, при който самолет се движи по-бързо от скоростта на звука, или при височина от 18 300 м скоростта трябва да е по-висока от 1060 км/час. Обикновеният пътнически самолет може да се движи с около 900 kм/час, но се очаква Overture да достигне скорост от 1805 kм/час, или 1,7 маха. Скорост от 1 мах на даден обект е равна на скоростта на звука в идентична среда.

С тази скорост времето за пътуване по трансатлантически маршрути като Лондон - Ню Йорк може да бъде намалено наполовина. От американската компания Boom казват, че Overture ще може да направи пътуването за 3 часа и половина, като спести три часа от сегашното времетраене на полета.

Concorde, който започна да обслужва пътниците през 1976 г., беше по-бърз - с максимална скорост от 2,04 маха - около 2180 км/час.

Съществуват две основни опасения при свръхзвуковото пътуване на пътниците: шум и замърсяване. Пътуването по-бързо от скоростта на звука предизвиква звуков бум, който може да се чуе на Земята като силен гръм или експлозия. Оттам идва и името на компанията Boom.

Шумът ограничава къде самолетите могат да летят с максимална скорост. Обикновено те трябва да намаляват скоростта си, докато не излязат над океана, далеч от граждани, които могат да бъдат обезпокоени от силния гръм и трясък. "За да летите свръхзвуково, ще ви трябва повече мощност, т.е. повече гориво", каза Кати Савит, главен търговски директор на Boom.

Тя очаква Overture да бъде експлоатиран като "самолет с нулево въглероден отпечатък".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 3
zelka007
преди 2 години
хмм ... интересна разработка с три двигателя . ролс-ройс ще ги проектират и изработват , все пак на конкорд бяха техни . и решението за горивото също . и да добавя , че и японските авиолинии са поръчали 20 машини ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още